Европейската комисия пита дали има начин съдии, посочени на случаен

...
Европейската комисия пита дали има начин съдии, посочени на случаен
Коментари Харесай

ЕК иска Гешев да бъде разследван от съдии

Европейската комисия пита дали има метод съдии, посочени на инцидентен принцип, не може да проверяват основния прокурор и неговите заместници, в случай че се наложи. Това се разбра от думите на правосъдния министър Иван Демерджиев след държавното съвещание през днешния ден. Министърът обаче изясни, че такава процедура би засегнала конституционната рамка на страната, по тази причина българските управляващи остават зад разновидността следствието против основния прокурор да се провижда от висш прокурор, или следовател от националното разследване.

Както " Сега " към този момент писа, плана за възобновяване, който България прати на Европейска комисия, са набелязани ограничения за повишение на отчетността на основния прокурор и опция той да може да бъде разследван дейно. Обещава се  " въвеждане на ефикасен механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор и неговите заместници посредством основаване на гаранции за практическа, институционална и йерархическа самостоятелност на следствието против тях ". Мерките са - регламентация на краткотрайно премахване от служба на основния прокурор и заместниците му при положение на формирано наказателно произвеждане против тях; гарантиране за без значение назначение от Висшия правосъден съвет на висши прокурори и следователи, избрани пъкъл хок на инцидентен принцип, които да проведат разследването; основаване на гаранции за кариерна непоклатимост и самостоятелност на прокурора, разследвал основния, в това число назначението му като върховен съдия след края на процеса.

Друга концепция е основният прокурор да не може да надзирава законността и да дава методически инструкции по актовете по следствието против него. Освен това за времето на следствие против основния прокурор и неговите заместници, против проверяващия няма да може да бъде формирано дисциплинарно произвеждане или за дейности по това следствие той няма да носи дисциплинарна отговорност. Също по този начин до момента в който не изтече мандатът на основния прокурор, магистратът, който го проверява, няма да бъде атестиран.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР