Европейската комисия отправя покана до всички над 1000 членове на

...
Европейската комисия отправя покана до всички над 1000 членове на
Коментари Харесай

ЕК: Чистият водород играе ключова роля

Европейската комисия насочва покана до всички над 1000 членове на Европейския алианс за чист водород да показват планове за възобновими и нисковъглеродни водородни технологии и решения. Това е значима стъпка в построяването на портфейл от жизнеспособни капиталови планове за реализиране на задачите, заложени в Стратегията за потребление на водорода за неутрална във връзка с климата на Европа. Крайният период за показване на планове е 7 май. На идващото съвещание на форума по въпросите на водорода на 17-18 юни ще бъде изработен обзор на плановете и ще се дават благоприятни условия за определяне на контакти.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи: „ Чистият водород играе основна роля в конкуренцията за декарбонизация на доста браншове от нашата стопанска система, като в същото време способства за по-устойчива и конкурентоспособна промишленост на Европейски Съюз. Тази покана е значима стъпка напред в работата на Алианса. Това ще помогне за построяването на портфейл от планове и за оценка и превъзмогване на пропуските и пречките по веригата за основаване на стойност на чистия водород.”

Целта на тактиката на Европейски Съюз за потребление на водорода е да се форсира внедряването на чист водород в Европа. В Стратегията се слага цел за монтиране на електролизьори със сумарна мощ 6 GW за водород от възобновими източници до 2024 година и на електролизьори за водород от възобновими източници със сумарна мощ 40 GW до 2030 година

Основната цел на Европейския алианс за чист водород, стартиран през юли 2020г., е да разпознава поредност от основни капиталови планове по веригата на цената на водорода предвид на екологичен преход, да сътвори пазар за чист водород, способствуващ за растежа и заетостта, и да понижи излъчванията на парникови газове. Европейският алианс за чист водород сплотява индустрията, националните и локалните управляващи, гражданското общество и други заинтригувани страни. Той е неразривно обвързван с веригата за основаване на стойност на водорода, като обгръща водород от възобновими източници и водород с ниски въглеродни излъчвания от производството до преместването и приложението в региона на подвижността, индустрията, енергетиката и отоплението. Шест кръгли маси се организират в тематични работни групи, виновни за оперативната работа на алианса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР