Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ,

...
Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ,
Коментари Харесай

Важен български газов проект получи пари от Евросъюза

Европейската комисия утвърди, според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ, българска мярка в размер на 16 млн. евро в поддръжка на разширението на газохранилището на „ Булгартрансгаз “ в Чирен, заяви Българска национална телевизия.

„ Булгартрансгаз “ ще влага към 285 млн. евро за разширение на потенциала на газохранилището в Чирен, което е единственото оборудване за предпазване на природен газ в България. Очаква се потенциалът за предпазване да нарасне от 550 млн. на 1 милиарда кубични метра. Ще бъде повишен и потенциалът за евакуиране и подаване на природен газ в мрежата.
-->
България уведоми Комисията за проектите си да поддържа инвестицията на „ Булгартрансгаз “ с 9-годишна обществена гаранция по заема за финансиране на мярката в размер на 16 млн. евро. Целта е да се подсигурява сигурността на доставките на газ, да се ускори конкуренцията на пазара на газ, в това число с помощта на по-голямата интеграция на оборудването към мрежата, и да се насърчи търговията с газ в района.

Разширяването на газохранилището в Чирен е план от общ интерес („ ПОИ “), включен в петия лист на ПОИ. ПОИ имат за цел завършването на европейския вътрешен енергиен пазар, с цел да се помогне на Европейски Съюз да реализира задачите си в региона на енергетиката и климата.

Комисията оцени схемата според член 107, параграф 3, писмен знак в) от Договор за функционирането на Европейския съюз, който разрешава на страните членки да поддържат развиването на някои стопански действия при избрани условия, и Насоките по отношение на държавната помощ в региона на климата, опазването на околната среда и енергетиката (CEEAG).

Комисията откри, че българската скица е нужна и подобаваща за улеснение на вложенията на „ Булгартрансгаз “ в оборудването му за предпазване на природен газ. Освен това Комисията стигна до заключението, че схемата е пропорционална, защото помощта ще бъде лимитирана до нужния най-малко, с цел да се подсигурява инвестицията в оборудването, и няма да има неоправдани негативни резултати върху конкуренцията и търговията в Европейски Съюз. Въз основа на това Комисията утвърди мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Неповерителната версия на решението ще бъде показана под № SA.106120 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията, отдаден на конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР