Европейската комисия обяви днес, че одобрява публична помощ за междусистемна

...
Европейската комисия обяви днес, че одобрява публична помощ за междусистемна
Коментари Харесай

Брюксел одобри публична помощ за междусистемната газова връзка Гърция - България


Европейската комисия разгласи през днешния ден, че утвърждава обществена помощ за междусистемна връзка за природен газ сред Гърция и България. Според Брюксел проектите за българската и гръцката помощ за създаване и употреба на междусистемна връзка за природен газ са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ. Проектът ще способства за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки на Европейски Съюз, без да наруши непозволено конкуренцията, заяви пресофисът на Европейска комисия.

„ Новата междусистемна връзка сред Гърция и България ще увеличи сигурността на енергийните доставки и ще ускори конкуренцията в интерес на жителите в района. Одобрихме помощ, която ще бъде предоставена от България и Гърция, защото тя е лимитирана до това, което е належащо за реализирането на плана, и по тази причина е в сходство с разпоредбите за държавната помощ “, съобщи еврокомисар Маргрете Вестегер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията.

С утвърдените през днешния ден ограничения ще бъдат подкрепени построяването и употребата на 182 километра трансгранична междусистемна връзка (наречена „ IGB “) сред Гърция (Комотини) и България (Стара Загора).

Междусистемната връзка е проектирана за превозване на 3 милиарда кубични метра природен газ годишно (bcm/y) от Гърция до България до 2021 година При възможна по-късна фаза на плана потенциалът може да се усили до 5 bcm/y и да се сътвори опция за противоположен транспорт от България към Гърция.

Междусистемната връзка ще бъде благосъстоятелност на „ Ай Си Джи Би “ АД — взаимно акционерно сдружение, формирано от консорциума „ IGI Poseidon “ (включващ италианското сдружение „ Edison “ и заварения гръцки оператор „ DEPA “) и българския оператор „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ).

Общият размер на капиталовите разноски за построяването на междусистемната връзка възлиза на 240 милиона евро. Финансирането ще се обезпечи посредством:

- директно дялово присъединяване в размер на 46 млн. евро от акционерите на взаимното акционерно сдружение,

- вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ), която се ръководи централно от Европейската комисия,

- заем в размер на 110 млн. евро, възложен от Европейската капиталова банка (ЕИБ) на БЕХ (впоследствие трансфериран на „ Ай Си Джи Би “ АД) и

- директно финансово присъединяване в размер на 39 млн. евро от държавния бюджет на България посредством оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014—2020 година (ОПИК).

България и Гърция уведомиха Комисията за следните ограничения за поддръжка на инвестицията, включващи държавна помощ по смисъла на разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи:

- Безусловна държавна гаранция, която ще бъде предоставена от българската страна на БЕХ за покриване на заема в размер на 110 милиона евро, който сдружението ще получи от Европейска инвестиционна банка. Тази гаранция ще бъде предоставена на БЕХ гратис.

- 39 млн. евро директна финансова вноска от България посредством българската оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “.

- Определен режим за корпоративно данъчно облагане, който ще се ползва за „ Ай Си Джи Би “ АД за период от 25 години от началото на комерсиалните интервенции и ще бъде организиран посредством междуправителствено съглашение сред България и Гърция.

Европейска комисия извърши оценка на ограниченията за подкрепяне според разпоредбите за държавните помощи и по-специално според Насоките от 2014 година по отношение на държавната помощ за запазване на околната среда и за енергетика. Комисията заключи, че:

- планът ще способства за напредъка по главните стратегически цели на Европейски Съюз, в това число диверсификацията на източниците за доставка на газ и ще увеличи сигурността на доставките на газ за Европейски Съюз,

- ограниченията за помощ са нужни, защото планът не би могъл да бъде сбъднат без помощта. В тази връзка финансовият разбор на плана, осъществен от Комисията, сподели, че възвръщането на капиталовите разноски единствено от цените за потребление на междусистемния газопровод не би било осъществимо

- ограниченията за помощ са пропорционални и заради това лимитирани до нужния най-малко. Комисията по-специално установи, че поддръжката с безплатна помощ по ОПИК, държавна гаранция и избран данъчен режим не надвишава нужното за реализирането на инвестицията (т.е. ще бъде затрупан само „ дефицитът на финансиране “);

- ограниченията за помощ няма да нарушат безпричинно конкуренцията.В тази връзка, според настоящите правила, нито БЕХ в България, нито DEPA в Гърция ще може да резервира повече от 40 % от потенциала на новата междусистемна връзка на входните пунктове надлежно в България и Гърция. В резултат на това най-малко 60 % от новия потенциал ще бъдат отворени за съперници, които желаят да продават газ на тези пазари.

Поради това Комисията стигна до заключението, че българските и гръцките ограничения за подкрепяне на построяването и употребата на междусистемната връзка за природен газ са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ и ще допринесат за реализиране на задачите в региона на сигурността на доставките, диверсификацията на енергийните източници и нарасналата конкуренция на енергийните пазари в Европейски Съюз, е очебийно в прессъобщението на Европейска комисия.

Междусистемната връзка е включена в листата на европейските планове от общ интерес поради нейното стратегическо значение за диверсификацията на доставките на природен газ в Източна Европа посредством Трансадриатическия газопровод (понастоящем 98 % от вноса на газ в България са от еднакъв източник). Тръбопроводът ще свърже преносните системи за газ DESFA и TAP в Гърция с преносната система в България.

Ключовите стратегически цели и ролята на плана на пазарите на газ в Югоизточна Европа са:

- повишение на сигурността на доставките на газ (избягване на нарушавания в газоподаването). Чрез обезпечаване на спомагателни размери планът ще удвои входния потенциал на България и ще диверсифицира маршрутите към Югоизточна Европа,

- увеличение на директния потенциал към страните от Югоизточна Европа, като се употребяват и други междусистемни връзки с Румъния и Сърбия и

- диверсификация на газа, внасян от България, с спомагателни източници от Каспийския район, Близкия изток, Източното Средиземноморие и терминали за полутечен природен газ (съществуващи и нови в Гърция и/или Турция).

През юли 2018 година Комисията даде на плана за междусистемната връзка освобождение от разпоредбите на вътрешния пазар за газ във връзка с отделянето, тарифното контролиране и достъпа на трети страни според Директивата за природния газ. Съгласно решението на Комисията нито на БЕХ в България, нито на DEPA в Гърция няма да бъде позволено да резервира повече от 40 % от потенциала на новата междусистемна връзка на входните пунктове в България и Гърция надлежно.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР