Европейската комисия иска страните членки да започнат съвместно да купуват

...
Европейската комисия иска страните членки да започнат съвместно да купуват
Коментари Харесай

ЕК пришпорва страните членки за съвместни поръчки на газ до лятото

Европейската комисия желае страните членки да стартират взаимно да купуват газ " доста преди лятото " . Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, представен от " Ройтерс ".

Целта е да се помогне на страните да презаредят газохранилищата си и да избегнат срив в доставките през идната зима.

След първата среща на представители на страните от Европейски Съюз за съгласуване на плануваните покупки Шефчович уточни, че е призовал страните членки бързо да се ангажират с пазарните играчи в своите страни, с цел да изчислят размерите газ, които ще закупят взаимно.
 Напълно в газа: След Русия, Катар и Алжир потриват ръце за Европа
Напълно в газа: След Русия, Катар и Алжир потриват ръце за Европа

Изправена пред дефицит на газ, откакто Русия й врътна кранчето, Европа рискува да изпадне в нова газова взаимозависимост от страни като Алжир и Катар

Шефчович изиска от промишлеността да удостовери дали се интересува от присъединение към схемата на Европейски Съюз за взаимно закупуване на синьо гориво, посредством което Комисията се надява Европа да успее да запълни още веднъж изпразнените си газохранилища и да контракти по-ниски цени, като употребява груповата покупателна дарба на страните.

" Работим по непоколебим график, с цел да се подготвим в точния момент за идната зима и сезона за презареждане на хранилищата ", увери той.

Някои представители на Европейски Съюз оповестиха, че някои огромни енергийни компании са изразили отвращение да се причислят към този проект, защото към този момент могат да договарят за свои лични газови покупко-продажби и се съмняват, че схемата на Европейски Съюз ще докара до по-ниски цени.
 Най-трудната част занапред следва за Европа, която натрупа газ
Най-трудната част занапред следва за Европа, която натрупа газ

Очевидният метод за увеличение на доставките е посредством полутечен природен газ

Европейска комисия има намерение да разгласява количеството газ, което европейските страни възнамеряват да закупят взаимно, при започване на пролетта, с цел да събере предложения от снабдители.

Страните членки би трябвало да подсигуряват, че техните локални компании вземат участие в търсенето на газ с размери, равняващи се на 15% от синьото гориво , належащо за запълване на до 90% от потенциала на хранилищата на съответната страна.

В целия Европейски Съюз условието за 15% възлиза на към 13,5 милиарда куб. м газ - дребна част от общия импорт на газ в блока, който по данни на Евростат възлизаше на 338 милиарда куб. м през 2021 година
 Може ли Европа да живее без съветски природен газ?
Може ли Европа да живее без съветски природен газ?

Европейски Съюз би трябвало да се бори да поддържа домовете топли и промишлеността работеща тази зима
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР