Европейската комисия има набор от временни мерки в областта на

...
Европейската комисия има набор от временни мерки в областта на
Коментари Харесай

ЕС даде колективен отпор на хибридната атака от изток


Европейската комисия има набор от краткотрайни ограничения в региона на убежището и връщането, с цел да помогне на Латвия, Литва и Полша да се оправят с изключителната обстановка на външната граница на Европейски Съюз с Беларус. Мерките ще разрешат на тези страни членки да вкарат бързи и проведени процедури, с цел да могат да ръководят обстановката, при цялостно ценене на главните права и интернационалните отговорности, в това число правилото на възбрана за връщане. Предложението е отговор на апела на Европейския съвет към Комисията да предложи всички нужни промени в правната рамка на Европейски Съюз, както и съответни ограничения, подсигурени с подобаваща финансова поддръжка, с цел да се подсигурява неотложен и подобаващ отговор в сходство с правото на Европейски Съюз и интернационалните отговорности, в това число зачитането на главните права. Мерките, учредени на член 78, параграф 3 от Договора за действието на Европейския съюз, ще влязат в действие след приемането им от Съвета. Ще бъдат извършени съвещания с Европейския парламент. Мерките ще бъдат в действие за интервал от 6 месеца.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския метод на живот, съобщи: През последните седмици успяхме да дадем групов отпор на хибридната офанзива, ориентирана против нашия Съюз. Европейски Съюз съобщи ясно и единомислещо, че опитите за подкопаване на Съюза ни единствено ще заздравят взаимната ни взаимност. Предложението е жив израз на тази взаимност: под формата на набор от краткотрайни и изключителни ограничения, които ще дават на Латвия, Литва и Полша нужните средства, с цел да реагират на тези изключителни условия по следен и бърз метод и да работят в условия на правна сигурност.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон съобщи: Интензивните старания на Европейски Съюз доведоха до бързи резултати, само че ситуацията продължава да бъде внимателно. Днес, с цел да предпазим границите си и да защитим хората, ние осигуряваме еластичност и поддръжка на страните членки, с цел да се оправят с тази изключителна обстановка, само че без взаимни отстъпки с правата на индивида. Това би трябвало да разреши на въпросните страни членки да приложат напълно правото на леговище и да приведат законодателството си в сходство с достиженията на правото на Европейски Съюз. Мерките са също по този начин лимитирани във времето и целенасочени. С оглед на това реакцията ни да бъде ефикасна във връзка с хибридни закани в бъдеще, ние задействаме големия дипломатически и юридически потенциал на Европейски Съюз, с цел да постановяваме наказания и да убедим третите страни да спрат да правят полети. Скоро ще предложим промяна на шенгенските правила. Сега от значително значение е постигането на прогрес по Пакта за миграцията и убежището.

Предложени краткотрайни ограничения



Включените в това предложение ограничения са изключителни и изключителни по естеството си. Те ще важат за период от 6 месеца, в случай че бъдат удължени или анулирани, и ще се ползват за жители на страни отвън Европейски Съюз, които са влезнали нелегално в Европейски Съюз от Беларус и се намират наоколо до границата, или за тези, които се показват на граничните контролно-пропускателни пунктове. Основните детайли на предлагането са:

Извънредна процедура за ръководство на миграцията и убежището по външните граници:

- Трите страни членки ще имат опция да удължат периода за регистрация на молбите за леговище до 4 седмици вместо сегашните 3 до 10 дни. Държавите членки могат също по този начин да ползват процедурата за даване на леговище на границата, с цел да обработват всички молби за леговище, в това число обжалването, в период от най-вече 16 седмици, с изключение на когато не може да бъде предоставена подобаваща поддръжка за претендентите, които имат характерни здравни проблеми. При тези дейности следва да се даде приоритет на основателните заявки и тези на фамилиите и децата.

- Материални условия на приемане: страните членки концентрират изискванията на приемане до задоволяването на съществени потребности, в това число краткотраен заслон, приспособен за сезонните условия, храна, вода, облекло, подобаващи медицински грижи и помощ за уязвими лица, при цялостно ценене на човешкото достолепие. Важно е страните членки да обезпечат тясно съдействие с ВКБООН и съответните партньорски организации, с цел да оказват помощ на хората в тази изключителна обстановка.

- Процедура за връщане: въпросните страни членки ще могат да ползват опростени и по-бързи национални процедури, в това число за връщане на лица, чиито молби за интернационална протекция са били отхвърлени в този подтекст.

При осъществяването на всички свързани с това предложение процедури би трябвало да се зачитат главните права и специфичните гаранции, планувани в правото на Европейски Съюз, в това число висшия интерес на детето, незабавните здравни грижи и потребностите на уязвимите лица, потреблението на насилствени ограничения и изискванията на задържане.

Практическа поддръжка и съдействие:

- Подкрепа от организациите на Европейски Съюз: организациите на Европейски Съюз са подготвени да оказват помощ на страните членки, в случай че се извърнат към тях. Европейската работа за поддръжка в региона на убежището (EASO) може да помогне за регистрирането и обработването на молбите, да обезпечи скрининг на уязвимите лица и да подкрепи ръководството, проектирането и установяването на подобаващи места за банкет. Frontex може да дава спомагателна поддръжка за действия по граничен надзор, в това число скрининг и интервенции по връщане. Европол също е подготвен за обезпечаването на разследващи данни, с цел да се даде отпор на контрабандата на хора.

- Постоянно съдействие: Комисията, страните членки и организациите на Европейски Съюз ще продължат съдействието си, в това число задължението страните членки да продължат да рапортуват съответните статистически и други данни посредством мрежата на Европейски Съюз за готовност и ръководство на рецесии в региона на миграцията.

Комисията постоянно ще подлага на оценка обстановката и може да предложи на Съвета да удължи или анулира тези краткотрайни ограничения. В член 78, параграф 3 от Договора за действието на Европейски Съюз се показва, че след консултация с Европейския парламент Съветът може да приема краткотрайни ограничения в интерес на съответните страни членки. Това става посредством гласоподаване с квалифицирано болшинство. След като бъде утвърдено от Съвета, поради спешността на обстановката, това решение следва да влезе в действие в деня след публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.

От лятото насам режимът на Лукашенко и неговите поддръжници започнаха хибридна офанзива против Европейски Съюз, по-специално Литва, Полша и Латвия, които са изправени пред подла нова опасност под формата на инструментализиране на обезверени хора. През октомври 2021 година Европейският съвет прикани Комисията да предложи всички нужни промени в правната рамка на Европейски Съюз в отговор на проведеното на държавно ниво инструментализиране на хора по външната граница на Европейски Съюз с Беларус. В член 78, параграф 3 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС) се планува приемането на краткотрайни ограничения при изключителни миграционни обстановки по външните граници на Европейски Съюз.

Предложението е последното от поредност координирани дейности на Европейски Съюз, които включват: целеви ограничения за транспортните оператори, които улесняват контрабандата или вземат участие в нея; дипломатически и външни действия; усилване на филантропичната помощ и поддръжка за ръководството на границите и миграцията. Предложението е в сходство с всеобхватния метод, заложен в Новия пакт за миграцията и убежището. То добавя Кодекса на шенгенските граници и идната промяна на Шенген, в която Комисията има намерение да предложи непрекъсната рамка за справяне с вероятни обстановки на инструментализиране, с които Съюзът може да продължи да сблъсква и в бъдеще. Финансирането на това предложение ще бъде включено в бюджета на съществуващите на Европейски Съюз за финансиране за интервалите 2014—2020 година и 2021—2027 година в региона на миграцията, убежището и ръководството на границите. При нужда и по изключение, в случай че обстановката се утежни в допълнение, биха могли да се употребяват механизмите за еластичност по многогодишната финансова рамка за интервала 2021—2027 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР