Европейската комисия е в напреднали разговори с фармацевтичния гигант Johnson

...
Европейската комисия е в напреднали разговори с фармацевтичния гигант Johnson
Коментари Харесай

ЕК преговаря и за ваксината на Johnson & Johnson срещу коронавируса

Европейската комисия е в напреднали диалози с фармацевтичния колос Johnson & Johnson, с цел да резервира или купи първи дози от имунизацията против COVID-19 на компанията, която е в развой на разработка. Това оповестява Reuters, като цитира двама чиновници от Европейска комисия, осведомени с диалозите.

Този ход е първият, проведен от изпълнителната власт на Европейския съюз, откакто предходната седмица получи мандат от 27-те национални държавни управления на Европейски Съюз да употребяват незабавен фонд с повече от 2 милиарда евро за реализиране на предварителни покупко-продажби за покупка с производители на ваксини.

Сделката на Комисията с американската компания Johnson & Johnson е „ в развой на подготовка ", съобщи върховен здравен чиновник от държава-членка на Европейски Съюз, който поискал да остане неизвестен.

Втори източник на Европейски Съюз съобщи, че във вторник Комисията е имала диалог с Johnson & Johnson по отношение на възможното съглашение за евентуалната му ваксина.

Официално запитан, представител на Комисията съобщи, че няма коментар. Johnson & Johnson не бяха открити за коментар в Съединени американски щати заради часовата разлика, разяснява Ройтерс.
Не излиза наяве дали възможната договорка ще включва предварителна покупка на имунизацията при тестване или вид за закупуването й.

Johnson & Johnson възнамерява идващия месец да стартира клинични изпитвания върху хора за пробната си ваксина против мощно заразния ковид.

Германия, Франция, Италия и Холандия обявиха, че предходната седмица са придобили 400 милиона евентуални дози ваксина, които по принцип са налични за всички държави-членки, от английския производител на медикаменти AstraZeneca, която създава ваксина против COVID-19 взаимно с Оксфордския университет.

AstraZeneca подписа сходна договорка през май със Съединени американски щати.

Според източника на Ройтерс, който е здравен чиновник, съглашението на Европейски Съюз с Johnson & Johnson може да бъде оповестено още през идната седмица. Той обаче предизвести, че може да е належащо още малко време за завършване и към момента има шансове сделка да не бъде реализирана.

Процедурите за взимане на решения в Европейски Съюз съставляват спънка за евентуалната договорка, като държавите-членки към момента водят договаряния за основаването на директорски орган за договаряния с производителите на ваксини и медикаменти, оповестява още Ройтерс.

Съгласно план на проект, създаден от Европейската комисия, който към момента следва да бъде утвърден от държавните управления на Европейски Съюз, зелена светлина от единствено четири държави-членки ще бъде задоволителна за започване на публични диалози от страна на Европейски Съюз с производителя.

Но, наблягайки неотложността на обезпечаването на ваксина за 450-милионното население на Европейски Съюз, Комисията към този момент е почнала диалози с Johnson & Johnson, още преди управителният орган да бъде контрактуван.

Купувайки ваксини в развой на разработка, Европейски Съюз рискува да получи такива, които в последна сметка могат да се окажат несполучливи против COVID-19.

Но рискът е оневинен от нуждата да се обезпечат задоволително дози за популацията на Европейски Съюз в световната конкуренция за ефикасна ваксина, споделят чиновници на Европейски Съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР