Българката има проблеми при забременяване над 30-35 години. Това каза

...
Българката има проблеми при забременяване над 30-35 години. Това каза
Коментари Харесай

Д-р Явор Владимиров: Българката има проблеми при забременяване над 30-35 години

Българката има проблеми при зачеване над 30-35 години. Това сподели доктор Явор Владимиров, който е експерт по репродуктивна медицина в предаването „ Тази заран " по бТВ.

Антимюлеровият хормон се създава единствено в яйчника и в хода на годините той понижава, изясни експертът. „ Произвежда се от дребните фоликули, които в следствие могат да произведат огромния фоликул - яйцеклетката. Всъщност този хормон има значение за яйчниковия запас и е един от главните маркери за неговото привършване ", разясни той.

Д-р Явор Владимиров разясни, че 15-20% от дамите у нас са с по-голяма яйчникова възраст, спрямо действителните им години. Според него това не е някакъв феномен, тъй като ситуацията в света е същото.

„ Изследването, което организирахме, имаше няколко цели. Едната беше да се съберат референтни стойности за българската популация. Другата - да се сравнят българските данни за равнищата на антимюлеровия хормон със международните, т.е. при други етноси. И не на последно място - да създадем така наречен прогностичен модел, посредством който да установим скоростта на понижаване на този антимюлеров хормон при всяка жена ", сподели още той.

Специалистът по репродуктивна медицина показа, че българките във възрастовата група 20-30 години се приближават до азиатките по равнища на антимюлеров хормон, тези във възрастовата група 30-35 години - до западно европейките, а сред 35 и 40 години - до индийките.

„ Доскоро се смяташе, че взимането на контрацептиви има позитивно въздействие върху яйчниковия запас, само че се оказа противоположното. Има едно изследване в Съединени американски щати, направено върху 42 000 дами. Там откриха, че групата, която е приемала контрацептиви, е с по-бързо понижаване на яйчниковия запас ", уточни още доктор Владимиров.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР