Статистика на Българската народна банка предупреждава за широкото разпространение на

...
Статистика на Българската народна банка предупреждава за широкото разпространение на
Коментари Харесай

БНБ предупреждава за бум на фалшиви столевки

Статистика на Българската национална банка предизвестява за необятното разпространяване на подправени столевки. Броят на подправените пари се е нараснал фрапантно, а в това време доста мъчно за редовия българин е да забележи неправда в парите, с които оперира.
За това предизвестява " Нова телевизия ".

Според данните на Българска народна банка за първото тримесечие на предходната година засечените подправени банкноти от по 100 лв. са били единствено две. За съпоставяне за същия интервал тази година тези подправени банкноти се усилват до цели 50. Намаление има при засечените подправени петдесетолевки, тази година те са 83 против 200 през първите три месеца на предходната година. Съществуват разнообразни схеми за това по какъв начин подправените пари се вкарват на пазара.

За да се познаят подправените пари не всеки път е задоволителна обща просвета. Нужни са много задълбочени познания за структурата на банкнотата, за типа ѝ, дебелината ѝ и размера ѝ. Най-разпространеният способ е холограмата, която при същинските банкноти би трябвало да се движи, когато я погледнем от друг ъгъл. На подправените стои като фотография.

Много изобретателни са тези, които пласират подправени банкноти. Валери Чавдаров от Кюстендил става жертва на машинация преди няколко години. Тогава той продава дини и пъпеши в столицата. През нощта спи в автомобила си, с цел да ги пази. По думите му два пъти са се опитвали да го излъгват, единият безрезултатно.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР