Броят на профилите в социалните мрежи, принадлежащи на починали потребители,

...
Броят на профилите в социалните мрежи, принадлежащи на починали потребители,
Коментари Харесай

"Дигитални гробища": Какво се случва с профилите на починали потребители в социалките?

Броят на профилите в обществените мрежи, принадлежащи на умряли консуматори, бързо се усилва, а растежът е толкоз забележителен, че се чака профилите на умрелите консуматори да надвишават тези на живите през идващите няколко десетилетия.

Засега „ цифровите гробища “ или, другояче казано, обществена медийна платформа, където умрелите консуматори са повече от живите, няма. Очаква се обаче Фейсбук да бъде първото такова , защото платформата може да се похвали с над 3 милиарда консуматори към април 2024 година и доста от тях естествено ще починат през идващите десетилетия. Instagram, TikTok и X (преди прочут като Twitter) са другите огромни обществени медийни платформи, които с времето ще се трансфорат в цифрови гробища, оповестява dataconomy.com.
Статистика
В момента има съвсем 5 милиарда консуматори в обществените мрежи по света, което е към 61,47% от международното население. Въпреки това няма правдиво изследване, потвърждаващо броя на умрелите консуматори на обществени медии по света все още. Фейсбук към 2014 година имаше почти 30 милиона умряли консуматори през първите 10 години от съществуването си, когато общият брой на потребителите му доближи 1,39 милиарда. Това значи, че 2,15% от всички консуматори на Фейсбук към този миг са били мъртви. Този % обаче би бил доста по-висок до момента, като се има поради, че тогава единствено младежите образуваха потребителската база на тази мрежа. Дори в случай че вземем за годно същото съответствие сред умряли и живи, това значи, че сега има най-малко 107 милиона умряли, написа в. Телеграф.
Фейсбук
В Съединени американски щати, страната с най-голямата потребителска база в обществените медии, Фейсбук чака близо 63,9 милиона умряли акаунта към 2025 година и 278,6 милиона умряли консуматори до 2100 година Страната също се чака да има към 659 милиона умряли консуматори във всички обществени медийни платформи. Тази цифра е съвсем двойно по-висока от плануваното население на Съединени американски щати за 2100 година, което е 336 милиона.

Разпространението на обществените медии постоянно е било доста високо в Съединени американски щати и се чака да продължи през идващите години. Изследване на XKCD пресмята, че умрелите консуматори на Фейсбук ще превъзхождат живите към 2065 година Очаква се Фейсбук да стане цифрово гробище до 2100 година заради солидната си потребителска база.
Instagram
Instagram, друга обществена медийна платформа, благосъстоятелност на Meta, както и Фейсбук се чака да има сходна орис като своя сестрински уебсайт Фейсбук. Това е най-бързо разрастващата се платформа през последните години с ритъм на напредък от колосалните 47,8% от 2020 година до 2022 година Очаква се потребителската му база да нарасне със 17,2% до 2027 година, което ще разшири броя на потребителите до 1,56 милиарда. Това почти ще съставлява една пета от общите консуматори на обществени медии в света. Очаква се до края на 2025 година Instagram да има към 25,2 милиона умряли консуматори. Това ще бъде второто по величина цифрово гробище след Фейсбук. TikTok, обществена мрежа, която към този момент се употребява главно от млади консуматори, ще се трансформира в третото по величина цифрово гробище със 126,5 милиона акаунта на умряли до 2100 година
Дигитално гробище
Различните обществени медийни платформи имат разнообразни способи за ръководство на сметки на консуматори, които са напуснали този свят. Фейсбук вкара функционалност за увековечаване на акаунта през 2009 година , до момента в който X и TikTok изискват околните на умрелия да изискат изтриването на акаунта. Фейсбук да вземем за пример предлага две съществени варианти за сметки на умряли консуматори – мемориализация и заличаване.

При този способ акаунтът се трансформира в място, където другари и семейство могат да се събират и споделят мемоари, свързани с умрелия. Той е маркиран с етикета „ В памет на “, който се появява до името и не се демонстрира в обществени пространства, като оферти за другарства да вземем за пример. Можете да добавите „ Контакт за заместничество “ в настройките си, до момента в който сте живи, и когато някой ден се случи естественото, този контакт ще има право да ръководи профила ви по-късно, като избере да го изтрие или да го увековечи.
Наследници в обществената мрежа
Фейсбук разрешава на потребителите да изтриват сметки на умряли след гибелта им , което подсигурява, че всички данни, в това число техни изявления и фотоси, се отстраняват за непрекъснато от сървърите на мрежата. Instagram като благосъстоятелност на Meta дава сходни варианти за профили на умряли консуматори.

И в двете мрежи, в случай че не сте посочен приживе от умрелия за негов цифров правоприемник, се изисква да докажете връзката си с него. Близкият може да изиска унищожаване на потребителските данни на умрелия от мрежата. Тази процедура изисква показване на доказателства като акт за раждане, акт за гибел, уверение за наследници и други

В TikTok към този момент няма функционалност за мемориализация на сметките на умряли и единствената алтернатива е да се изиска заличаване на профила. След като потребителят е умрял, член на фамилията на легален представител може да се свърже с поддръжката на TikTok със смъртен акт, с цел да изтрие акаунта от платформата. Ако никой не направи това, профилът остава вечно в платформата по този начин, както е изглеждал преди гибелта. Лесен трик е, в случай че желаете някой да ръководи акаунта ви след гибелта ви, просто да споделите потребителското си име и ключова дума на собствен непосредствен приближен човек.
Атаки от онлайн измамници
Профилите на умряли са изключително скъпи за онлайн измамниците. Те постоянно пробиват паролите на умряли консуматори и след това ги употребяват за своите лъжливи схеми – без значение дали става дума за финансови или други злодеяния. Тези хакери постоянно наблюдават за некролози в медиите или на гробищата, а по-късно нападат профилите с всичките си хакерски способи. Моментът след гибелта е изключително подобаващ, защото роднините нормално са покрусени от гибелта и не обръщат внимание на обществените мрежи. Хакерите разрушават паролите на умрелия, изключително в случай че са слаби, с цел да обхванат. Достъпа до обществената мрежа на умрелия пък по-късно употребяват за постигане до негови банкови или пенсионни сметки или до осъществяване на измами, преструвайки се на него пред трети лица. Затова рекомендацията е, колкото и да не ви се занимава, след гибелта на непосредствен по най-бързия метод да изтриете или мемориализирате профилите му.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР