Европейската комисия днес започна безпрецедентна процедура срещу Полша заради опасения

...
Европейската комисия днес започна безпрецедентна процедура срещу Полша заради опасения
Коментари Харесай

Какво е чл. 7 и как той ще навреди на полското членство в ЕС

Европейската комисия през днешния ден стартира невиждана процедура против Полша поради опасения за върховенството на закона в страната.

Въпреки траялите съвсем две години старания за започване на градивен разговор с полските управляващи Брюксел през днешния ден стигна до извода, че има сериозен риск от нарушение на върховенството на закона в Полша и предложи на Съвета на Европейски Съюз да одобри решение съгласно член 7 от Договора за Европейския съюз (повече за решението четете тук).

Какво в действителност е член 7, по какъв начин се задейства и какво следва от това?

Върховенството на закона в Европейски Съюз

През март 2014 година Европейската комисия одобри нова рамка за решение на систематични закани за върховенството на закона в някоя от страните в Европейски Съюз. Новата рамка на правовата страна добавя процедурите за нарушаване на правото на Европейски Съюз и така наречен процедура по член 7 от Договора за Европейски Съюз, която в най-строг тип дава опция за анулиране на правото на глас при положение на " тежко и непрекъснато нарушаване " на полезностите на Европейски Съюз в страна от Европейски Съюз.

Рамката разрешава на Европейската комисия да влезе в разговор със засегнатата страна от Европейски Съюз и да предотврати ескалацията на систематичните закани във връзка с правовата страна.

Ако не бъде открито решение в сходство с Рамката, член 7 от Договора за Европейски Съюз постоянно остава последната инстанция за разрешаване на рецесия и обезпечаване на сходство с полезностите на Европейски Съюз.

Член 7

С член 7 от Договора за Европейски Съюз се цели да се подсигурява, че всички страни от Европейски Съюз зачитат общите полезности, в това число правилата на правовата страна.

Механизмът за предварителна защита по член 7, параграф 1 от Договора за Европейски Съюз може да се ползва единствено при положение на " очевиден риск за съществено нарушаване ", а механизмът за санкциониране по член 7, параграф 2 от контракта, единствено при положение на " съществено и редовно неуважение от страна от Европейски Съюз " на полезностите, посочени в член 2.

Превантивният механизъм разрешава на съвета да насочи предизвестие към засегнатата страна от Европейски Съюз преди " сериозното нарушаване " да стане факт.

Механизмът за санкциониране разрешава на съвета да изземе някои права, в това число правото на глас на тази страна в съвета. В този случай " сериозното нарушаване " би трябвало да е траяло известно време.

Прилагане

От 2009 година насам комисията бе изправена няколко пъти пред спешни събития в някои страни от Европейски Съюз, които разкриха характерни проблеми на върховенството на закона. Тя обърна внимание на тези събития, като упражни политически напън, както и посредством започването на процедури за нарушавания.

Досега не са били прилагани превантивните и санкциониращите механизми по член 7.

Какво написа

По стимулирано предложение на една трета от страните членки, на Европейския парламент или на Европейската комисия съветът (с болшинство от четири пети), откакто получи утвърждение от Европейския парламент, може да установи съществуването на явен риск от тежко нарушаване от страна членка на полезностите, посочени в член 2. Преди да направи тази констатация, съветът изслушва въпросната страна членка и може да насочи рекомендации към нея, като работи според същата процедура.

Съветът постоянно ревизира дали основанията за такава констатация не престават да са налице.

Европейският съвет, като работи с единогласие , по предложение на една трета от страните членки или на Европейската комисия, откакто получи утвърждение от Европейския парламент, може да откри съществуването на тежко и продължаващо нарушаване на полезностите , посочени в член 2 от страна на дадена страна членка, откакто я предложения да показа своята позиция.

Това е малко евентуално да се случи, защото Унгария към този момент съобщи, че ще блокира сходно решение.

Когато е направена такава констатация, съветът може с квалифицирано болшинство да вземе решение за прекъсването на някои права, произлизащи от използването на договорите във връзка с въпросната страна членка, в това число и на правото на глас на представителя на държавното управление й в съвета. Като прави това, съветът взема под внимание вероятните последствия от такова прекъсване върху правата и отговорностите на физическите и юридическите лица.

Задълженията на въпросната страна съгласно договорите не престават да бъдат обвързващи за нея.

Съветът може след това с квалифицирано болшинство да вземе решение да промени или анулира ограниченията, в случай че има промени в обстановката, която е довела до тяхното налагане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР