Европейската комисия да проучи как да бъде спряно поскъпването на

...
Европейската комисия да проучи как да бъде спряно поскъпването на
Коментари Харесай

ЕС иска ценови таван на вноса на енергия

Европейската комисия да изследва по какъв начин да бъде спряно повишаването на силата, в това число посредством въвеждането на краткотрайни тавани на цените на вноса на енергийни запаси, когато това е допустимо.

Призивът се съдържа в на приключилия през днешния ден двудневен специфичен Европейски съвет в Брюксел.

Вчера водачите на страните членки утвърдиха възбраната за импорт на съветски нефт по море, само че бе направено изключение за доставките по тръбопроводите. Това е част от шестия пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия. Той би трябвало да влезе в действие още тази седмица, увери ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Днес държавните и държавните ръководители направиха обзор на постепенния отвод на страните членки от газа, петрола и изкопаемите горива от Русия, който би трябвало да бъде сбъднат допустимо най-бързо.

Като образец за еволюционен отвод от петрола Фон дер Лайен уточни Германия. В началото на годината 35 на 100 от вноса й на „ черно злато “ е бил от Русия. А в този момент към този момент процентите са единствено 12.

Фон дер Лайен напомни, че Москва към този момент спря газа за пет страни членки (сред тях и България – б.р.). Предстои прекъсването на подаването за още две страни. Отговорът на това е тактиката REPowerEU.

„ Европейски Съюз търси други, по-надеждни снабдители. Това изпитание дава резултат. Доставките на полутечен природен газ от други елементи на света отвън Русия се удвоиха през първото тримесечие на годината спрямо предходната година “, уточни Фон дер Лайен.

Една от най-важните цели е запълване на хранилищата в Съюза. Те към този момент са запълнени с 41 на 100 от потенциала си. И това е с 5 процентни пункта повече, в сравнение с по същото време през 2021 година, означи ръководителят на Европейска комисия.

Днес водачите са обсъждали и сигурността на прехраната, за която има сериозна заплаха поради съветската експанзия в Украйна. В момента там са блокирани 20 милиона тона пшеница, които страната не може да изнесе, посочи Урсула фон дер Лайен.

Това количество незабавно би трябвало да излезе от Украйна и Европейски Съюз сътвори за задачата коридори на солидарността. Част от пшеницата ще пристигна в Европейски Съюз по пътищата и железопътните линии.

„ По-скъпо е, само че този товар би трябвало да напусне Украйна “, безапелационна бе Фон дер Лайен.

Най-добрият вид би бил отварянето на морски кулоар в Черно море, счита ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В спокойно време Украйна е изнасяла 5 милиота тона месечно, напомни Фон дер Лайен. Сега Ес се пробва да подсигурява месечен износ сред 200 000 и 1 милион тона посредством зелените коридори.

Колкото до разновидността за експорт през Беларус, а оттова по Балтийско море, Шарл Мишел не вижда такава опция най-малко на този стадий, защото Европейски Съюз е наложил наказания и на режима в Минск.

Същевременно Европейски Съюз ускорява личното си произвеждане на храни. Очаква се рекорден експорт на зърнени храни в размер на 40 милиона тона за интервала 2022-2023 година Брюксел приканва всичките си интернационалните сътрудници да не лимитират международната търговия със селскостопански артикули.

Европейски Съюз би трябвало да помогне с нови технологии за увеличението на производството на храни и в Северна и Субсахарска Африка, добави ръководителят на Европейска комисия. Този район е измежду най-застрашените от апетит и може съществено да пострада поради понижения експорт от Украйна.

Самата Фон дер Лайен ще посети Египет в средата на юни и ще разиска тези въпроси с президента Абдел Фатах ал Сиси.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР