Камион за боклук премазва краката на жена, тежък инсулт парализира

...
Камион за боклук премазва краката на жена, тежък инсулт парализира
Коментари Харесай

Беше цяло чудо, че отново отворих очи: Албена става световен шампион по плуване с увреждане

Камион за отпадък премазва краката на жена, тежък инсулт сковава ръката ѝ.

Въпреки това смелата Албена Пенева от Бургас сподели какво е същински борбен дух и по какъв начин човек в никакъв случай не би трябвало да се отхвърля от своите фантазии.

" Автомобил премаза краката ми, а години по-късно получих тежък инсулт, след който едвам оцелях. Но тези компликации не ме отхвърлиха от живота, а в противен случай - стимулират ме да се боря всеки минал ден. Хората с увреждания би трябвало да знаят, че са способни на всичко, и да не се отклоняват от пътя си " , споделя Албена.

Жената изуми цялата страна, откакто сложи международен връх, като плува два часа в басейн без спиране. Тя сподели на десетки хора в неравностойно състояние какъв брой несломима може да бъде силата на духа.

" Радвам се, че съумявам да вдъхновя хората. Това за мен е доста значимо, защото бих споделила, че съм минала през доста неща. Но в случай че съумея да предам нещо от това, което съм научила по време на дългия път, които извървях, ще знам, че нещастията ми не са били напразни ", безапелационна е пред Vesti.bg Албена.

Много хора гледат необичайно Албена всеки ден, тъй като походката ѝ е по-различна от на останалите и се затруднява да върви. Но това не я тормози и точно по тази причина взема решение да опише своята история, за всичко това, през което е минала.

" Когато бях на 5-годишна възраст, водач на камион, който събира боклука, не ме видя и ме блъсна. Двата ми крайници бяха счупени и не можех да ходя. Това е най-големият призрачен сън, който може да преживее едно малко дете. След това се наложи да съм в инвалидна количка, до момента в който не се възстановя. Децата от учебно заведение ме избягваха и не желаеха да си играят с мен. Чувствах се отхвърлена и доста самотна " , с горест си спомня Пенева.

По думите ѝ незабавно след случая майка й я записала на плуване, защото това бил единственият метод, с цел да се раздвижи и усеща добре. Така този спорт става неизменима част от всекидневието досега, в който различен случай едвам не лишава живота й.

" Преди 22 години получих доста тежък инсулт и изпаднах в тримесечна кома. Беше цяло знамение, че още веднъж отворих очи " , споделя смелата бургазлийка.

Албена разкри, че инсултът засегнал дясната половина на мозъка ѝ и получила голям брой контузии. Оттогава има проблем с говора, трябвало да се научи да написа и работи напълно с лявата си ръка, защото дясната останала парализирана. Неподвижен останал и десният й крайник. Поради тази причина се наложило да се движи с патерица. Но това, което напълно раздрусва живота на Албена, е, че от мозъчния удар тя не помни по какъв начин се плува.

" Нямах и спомен от това, че съм плувала преди. Все едно влязох в басейн за пръв път през живота си ", разкрива Пенева.

Въпреки това тя не се отхвърля и е твърдо решена да се научи още веднъж. Малко по малко Албена се раздвижва във водата и стартира да плува по тил. Благодарение на спорта тя съумява да си върне двигателните качества и стартира да взе участие във всички плувни маратони край Бургас.

" Водата е напълно друго чувство, тя е живот. Затова взех решение и да слага връх по дълготрайно плуване. Исках да покажа силата на човешкия дух. С такава воля хората с увреждания би трябвало да се борят в живота. За да бъдат и пълноценни жители и по-самостоятелни и по-уверени в себе си ", гордо съобщи Албена.

Тя разкри, че ще продължава да спортува и да демонстрира своите благоприятни условия. Причината за това е, че преди 2 години нейна другарка също претърпяла тежък инсулт. Пенева била компактно до нея в тежкия миг и компликациите, само че все пак дамата изгубила предпочитание за живот. Отпуснала се и спряла да поддържа връзка с хората.

Точно това стимулирало Албена да сложи международен връх и да потвърди на приятелката си, че даже и с двигателно увреждане тя още веднъж може да бъде пълноценна.

След поставения връх бургазлийката се впусна и в още едно предизвикателство, с цел да покаже че опциите ѝ нямат граници. Въпреки компликациите, които изпитва до момента в който върви, Албена напълно сама изкачи Шипка и се докосна до  величието на българската история.

„ Всички инвалиди желая да са доста мощни и да знаят, че са естествени хора ” , заключи Пенева.

Смелата жена призна, че мечтае да има спокоен живот и желае хората да се държат с нея добре, защото тя не е по-различна, а е като всички нас.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР