Бившият министър на финансите Симеон Дянков заяви, че към момента

...
Бившият министър на финансите Симеон Дянков заяви, че към момента
Коментари Харесай

Симеон Дянков: България не отговаря на критериите за еврозоната

Бившият министър на финансите Симеон Дянков съобщи, че все още България не дава отговор на критериите за влизане в еврозоната.

Той даде като образец средногодишната инфлация, която е над 5 %. Целта, оповестена от Европейската централна банка (EЦБ), е за 2 % на година средносрочно. 

" Миналата и по-миналата година стигахме до инфлация от близо 20 % на година ", сподели Дянков, като разяснява, че на този декор наклонността е позитивна. Но въпреки всичко България се движи в вярната посока по-бавно от мечтаното.

Финансистът направи прогноза, че евентуално през ноември, декември и януари идната година страната ще успее да покрие условията за инфлация. Според него реалистичният сюжет за приемане на еврото е 2026 година, при съществуване на постоянно държавно управление и съответна осведомителна акция.

" Не сме подготвени към момента ", уточни той и напомни, че България е попаднала в края на предходната година в листата за пране на пари на Специалната група за финансови дейности (FATF).

Също по този начин болшинството за влизане в еврозоната измежду българите е доста нежно - малко над 50 % го поддържат, означи Дянков. И изрази мнение, че едвам в последно време Българската национална банка (БНБ) е почнала да се държи по-консервативно и устремено към еврозоната.

" Това е доста ново... И Министерство на финансите, и Българска народна банка се мотаеха. "

Освен трите критерии за приемането на еврото, измервани количествено - дълг, недостиг и инфлация, някогашният финансов министър загатна и четвърти аршин, който по думите му преднамерено не е написан ясно. Това е страната поредно да се движи към междинното равнище на живот в Европейски Съюз.

" И там постоянно има спор, върви ли България към това, като цени и заплати. И тази неустойчивост постоянно се отразява на това - дали вървим поредно ", уточни Дянков.

Очакваната дълготрайност на живота на едно българско бебе, родено през днешния ден, е от 10 до 12 година по-ниска от тази на бебе, родено в Словакия, заключи финансистът, анализирайки тематиката за качеството на живота в страната.

В България нито Брутният вътрешен продукт пораства изключително доста, нито продуктивността на труда, добави той. Според него това значи, че в някои сектори съществува балон при заплащането.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР