Въпреки че цената на природния газ в момента е значително

...
Въпреки че цената на природния газ в момента е значително
Коментари Харесай

Само две топлофикации искат цените на парното да паднат

Въпреки че цената на природния газ сега е доста по-ниска от цената, при която са определяни сегашните цени на топлофикациите, единствено две от сдруженията у нас са поискали понижение на цените си. Това са столичната и плевенската топлофикация, излиза наяве от оповестените техни заявки за цените им от 1 юли 2024 година, които бяха импортирани още в края на март в Комисията за енергийно и водно контролиране.
Така се повтаря обстановката от предходната година, когато също синьото гориво бе поевтиняло доста, само че парното нарастна с обяснението, че за миналата година не били изчислени добре цените и сдруженията имали недовзети доходи. Сега като причина се обрисува значителната инфлация през предходната година, която увеличава  оперативните разноски на предприятията.
" Топлофикация София ", която обгръща главния брой консуматори на централното парно, желае понижение с към 30 % на сегашната си цена. Дружеството в Плевен, пък е пресметнало, че цената на топлоенергията му би трябвало да спадне с над 50 %. Всички останали желаят повишаване, което се движи сред 18 на 100 и близо 2,5 пъти.
Четири топлофикации са скрили данните от заявките си, само че евентуално също желаят повишаване, защото другояче едва ли биха заличили калкулациите си. Сред тях е сдружението в Пловдив на ЕВН, което обаче преди време разгласи, че ще желае покачване с 13 на 100 над сегашните 137,96 лева./МВтч без Данък добавена стойност до 156,96 лева от 1 юли. Топлоснабдителните компании във Варна, която е на " Веолия ", както и в Перник и Сливен, са премахнали данните от оповестените заявки.
Според сметките на общинската топлофикация в София мегаватчас топлоенергия би трябвало да поевтинее до 97,78 лева без Данък добавена стойност при сегашни 137,93 лева./MВтч,
В Плевен се предлага цената на парното да падне от 96,94 лева на 47,21 лева./МВтч без Данък добавена стойност. В Бургас заложеният растеж е към 18 % – от актуалните 95,20 лева до 118,52 лева Поскъпването във Враца е изчислено на 30 % от актуалните 113,08 лева на 146,90 лева./МВтч без Данък добавена стойност. Във Велико Търново е най-драстичното покачване на цената – близо два пъти и половина от актуалните 113,82 лева до 331,83 лева./МВтч без Данък добавена стойност.
Изчисленията на " Топлофикация Разград " сочат растеж на цената на парното с близо 13 % от 145,54 лева до 161,93 лева Предстои енергийният регулатор да направи своите калкулации и да разгласява отчета с цените, с цел да бъде разискван обществено в средата на юни и окончателните цени са се одобряват или в края на юни, или на 1 юли.
Сметките на КЕВР ще зависят от прогнозите за цените на природния газ в интервала на ценовото решение от 1 юли 2024 година до 30 юни 2025 година
За приключващия в този момент регулаторен интервал комисията дефинира средногодишна планирана цена на природния газ от 88,12 лева./МВтч. А отчетните цени на синьото гориво за третото тримесечие на 2023 година бяха 61,20 лева./МВтч, за четвъртото тримесечие на 2023 година – 76,68 лева./МВтч, а за първото тримесечие на 2024 година – 70,36 лева./МВтч. През април действителната цена на синьото гориво беше 58,48 лева, а в този момент коства 54,70 лева
Това за целия минал интервал цената на газа, който е главното гориво за топлофикациите, е с над 17 на 100 по-малко от заложеното в в този момент настоящите цени на парното.От ЕВН обаче обясниха, че макар спада на цената на природния газ повода за желаното от тях покачване е инфлационният показател за интервала от предходното установяване не цената, което води до увеличение на оперативните разноски на топлофикацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР