Европейската индустрия за производство на слънчеви панели призова Европейската комисия

...
Европейската индустрия за производство на слънчеви панели призова Европейската комисия
Коментари Харесай

Европейските соларни производители молят ЕК за помощ

Европейската промишленост за произвеждане на слънчеви панели прикани Европейската комисия да се намеси със незабавни ограничения, с цел да се избегне затварянето на локални компании поради ценовия напън от китайския импорт. Писмото до изпълнителната власт на Европейския съюз е забелязано от Reuters.

Множество европейски производители на слънчеви панели оповестиха проекти за затваряне на заводи през последните месеци, като се базират на свръхпредлагане от страна на азиатските производители, което тласка цените надолу.

В писмо до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен индустриалната група Европейски съвет за произвеждане на слънчеви панели (European Solar Manufacturing Council – ESMC) предизвести, че без бързи ограничения Европейски Съюз рискува да загуби повече от половината от своя действен потенциал за произвеждане на слънчеви фотоволтаични модули в границите на седмици.

През идващите 4 – 8 седмици огромните производители на фотоволтаични модули в Европейски Съюз и техните европейски снабдители са подготвени да затворят индустриалните линии в случай че неотложно не бъдат приложени основни незабавни ограничения “, написа в писмото си групата.

ESMC изиска от Европейска комисия да предприеме незабавни ограничения, в това число скица за изкупуване на непотребните ресурси от слънчеви модули в Европейски Съюз, с цел да се облекчи свръхпредлагането, и да промени разпоредбите за държавна помощ, с цел да усили държавната поддръжка за локалните производители на слънчева сила.

Ако тези ограничения не бъдат подхванати бързо, Европейски Съюз би трябвало да обмисли и защитни ограничения, които биха могли да включват цени и квоти за противопоставяне на скока на вноса, се споделя в писмото.

През предходната година в Европа са били конфигурирани рекордните 56 GW нови мощности от слънчеви панели, отбелязва Reuters.

Tози бърз напредък е от решаващо значение за реализиране на климатичните цели, само че той е мощно зависи от вносни съставни елементи от Китай, което кара някои други индустриални групи да се опълчват на митата, които биха могли да нарушат доставките от Китай и евентуално да забавят разпространяването на зелената сила.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР