След първите месеци от шока, който пандемията предизвика в самото

...
След първите месеци от шока, който пандемията предизвика в самото
Коментари Харесай

Време е всеки в IT сферата да преосмисли своята печеливша стратегия

След първите месеци от шока, който пандемията провокира в самото ѝ начало през 2020, настъпи взрив в дигитализацията на всичко, заради което търсенето на фрагменти в промишлеността напряко „ избухна “. Нещата стигнаха до равнища на заплатите „ напиши ми едно число “. Компаниите имаха доста бизнес и единствената им спирачка беше достъпът до гений.

Още в края на 2022-а повишаването на лихвите докара до по-малко вложения в стартъпи. Преди това никой не се вглеждаше в разноските и облагата, само че в този момент вложителите пренасочиха фокуса и започнаха да се интересуват от действителните им резултати. Така
капиталовият пейзаж
се промени. Търсенето на хора стартира да затихва. Другият огромен фактор са войните, които донесоха неустановеност на всички места. През 2022 година огромни софтуерни компании в Съединени американски щати започнаха уволнения, само че това не повлия на безработицата, тъй като по-малките компании, които преди този момент не можеха да си намерят експерти, в този момент към този момент го направиха.

Българският IT бранш е обвързван с световния пазар, промишлеността е експортно насочена, като сред 6 и 12 месеца лишава световните трендове да станат факт и в България. През лятото на 2022 година стартира понижаване на общия брой отворени позиции на пазара в страната. Тогава при нас имаше над 7 хиляди оповестени разгласи – в този момент те са към 2 хил.  И това е наклонност за целия IT пазар в България, като пониженият брой позиции не е разследване от навлизането на изкуствения разсъдък (AI), защото към момента са малко фирмите, които пълноценно го употребяват. Просто
екипите стават по-ефективни
и вземат повече планове. Ефектът на AI ще се усети след две години. Според интернационалните отчети бурното му нахлуване ще форсира дигитализацията и в тази промяна към стопанска система, движена от AI, има доста работа за програмистите.

През тази година чакам да стигнем устойчиво дъно, като се резервира настоящето равнище на разгласи за работа. Ако има оживление, то най-вероятно ще е през последните месеци на тази година. Разбира се, има оптимисти, само че и по-големи песимисти от мен, които считат, че раздвижването ще настъпи чак след две години. На Запад към този момент се следят първите прояви, които свидетелстват, че наклонността стартира да се обръща.

Стартъпите и фирмите, които развиват бизнес, подвластен от външно финансиране, сега страдат, защото фондовете за рисков капитал са по-предпазливи. Изключение са компаниите,  занимаващи се с киберсигурност, и изключително с AI, който навлиза с огромна скорост. По-добре
да си част от AI вълната
в сравнение с да си заравяш главата в пясъка в очакване тя да отмине. Разместват се пластове в бранша, заради което още веднъж ще пристигна миг да се търсят хора.

През 2022 година имаше доста придобивания на български компании от задгранични играчи. Войната в Украйна  е един от главните фактори, тласнали към това. Мотив е, че редица организации са взели планове, които не са в положение да изпълнят, и най-лесният метод това да стане, е като се придобие работещ бизнес, който може да помогне за бързото им осъществяване. През 2023-а сходен вид покупко-продажби понижиха. Сега страдат компании, които нямат построен добър екип за продажби и им липсва ноу-хау по какъв начин да продават, защото до момента главно са работили за малцина огромни клиенти. Ако един от тях се отдръпна от партньорството, те не знаят по какъв начин да намерят нов.

В момента в IT промишлеността има компании, на които им се постанова да освобождават хора. Но те не са доста. Има обаче и такива, които се възползват от това мъртвило,
с цел да пораснат повече
Някои вземат решение, че в този момент е моментът да навлязат в България.

Сега е моментът всеки бизнес да премисли своята печеливша тактика, съобразена с новите действителности и дълготрайните благоприятни условия, които те ще съзрат. Който гледа дълготрайно, той продължава да се грижи за основите на своята активност. Това ще им разреши да реагират бързо, когато стопанската система още веднъж стартира да пораства и търсенето на подготвени хора още веднъж се върне на дневен ред.

Тиражира се информацията, че в този момент е невероятно да се откри работа в IT компания, само че това не е правилно. За хора с опит към момента има по-голямо търсене, в сравнение с предложение. В момента
за хората без никакъв опит
в промишлеността е мъчно да намерят своята първа работа. Но като цяло се промени диалогът за заплатите, индексацията им не става с предходните темпове, а върви по-умерено. Не може да влезеш в фирмите със мощно надценена заплата, без нужния опит, както се случваше през 2021 година

С охлаждането на IT пазара сега има риск някои от младежите да се преориентират към образование за други специалности и когато след 2-3 години IT пазарът още веднъж стартира интензивно да търси хора, да има огромни компликации за намирането. Знанията и уменията в софтуерната сфера за дълъг интервал напред ще са определящи. Ще има огромни промени, вървим към свят, в който
технологиите ще имат все по-важно място
и някой ще би трябвало да ги основава и развива. Все още не сме там, където те сами се основават.

Говоренето напоследък сътвори усещане, че IT секторът е в сериозна рецесия, което не дава отговор на действителността. През предходната година по данни на БАСКОМ растежът е над 12%, като упованията за 2024 година са още веднъж да има растеж, въпреки и малко по-малък. Фактите са, че промишлеността пораства и не стопира да пораства.

Тази промишленост съумя да построи собствен заслужен образ в България, работи се по планове с все по-голяма добавена стойност. Тук се основава ноу-хау, което дава отговор на разнообразни потребности в многообразието от интернационални клиенти. В страната се основават и екипи, които умеят да построяват артикули. Натрупването на сходен жанр познания спомага за възникването на от ден на ден продуктови компании, които работят при по-висока добавена стойност.
Голямата опция
в тази обстановка е да притеглим повече компании, които да отворят свои офиси в България. Като софтуерна дестинация тук сме по-евтини от Западна Европа и Съединени американски щати, а вършим работа на доста високо равнище. Българският институт  " ИНСАЙТ " е самодейност, която способства нашата страна да става все по-привлекателна софтуерна дестинация, в която се създават нововъведения от международен сан. Ако като страна и като стопанска система успеем да покажем, че умеем да сътворяваме и да развиваме значими нововъведения, това ще е върхът на пирамидата в софтуерния бранш. Когато имаме такава подготвеност, финансирането ще идва с още по-голяма лекост и цялата ни стопанска система ще се форсира.
Текстът е част от бр. 119 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР