Свикнали сме да виждаме стотици обяви за продажба на недвижими

...
Свикнали сме да виждаме стотици обяви за продажба на недвижими
Коментари Харесай

Продай ми соларна централа: Ниските цени на тока дърпат пазара надолу

Свикнали сме да виждаме стотици разгласи за продажба на недвижими парцели – както в профилирани уеб сайтове, по този начин и в обществените мрежи. Бумът на вложенията в слънчеви планове в България предстоящо докара и до огромно развиване на пазара за покупко-продажбата им. Някои организации за недвижими парцели от дълго време оферират такива обекти, само че с изключение на тях на пазара към този момент стъпват и платформи, предопределени съответно за слънчеви парцели, терени и имоти. Оказва се, покупката на слънчева централа може да бъде даже по-лесна от тази на апартамент.

Иван Демирев е брокер на недвижими парцели в организация New Home Adonay и споделя, че навлиза в бизнеса със слънчеви обекти инцидентно и към този момент близо година работи в този сегмент. 

Човек, с който работим, ми сподели, че се продава фотоволтаичен парк в Южна България. Обявихме го за продажба единствено в обществените мрежи, звъняха много хора и разпитваха. Накрая се стигна до среща сред продавача и евентуалния покупател. До договорка по този начин и не се стигна, тъй като препоръчаната цена не устройваше продавача. В следствие аз започнах да си диря клиенти, които продават централи и имоти, а по-късно и частни лица се свързваха с мен, с цел да им продаваме техни планове и централи ".

Като вложител в бранша предприемачът Лъчезар Петров среща проблем да откри подобаващи имоти и му се постанова да обикаля села и паланки, когато желае да строи слънчеви централи. Затова взема решение да откри решение на казуса, създавайки платформа, посредством която намирането на сходни благоприятни условия да е елементарно и бързо. Днес на нея могат се оферират слънчеви парцели, подготвени паркове, планове, покриви, а задачата е тя да даде действителна визия на купувачите по какъв начин се движи пазарът, защото има много надценени парцели. 
Стъпките
Покупко-продажбата на слънчеви централи е естествено продължение на взрива на пазара в страната през последните години. Процесът от гола поляна до построяването на работещ парк зависи от размера му. За по-малките, към 30 KW, са нужни най-малко 6 – 8 месеца. За междинния клас, към 30 – 200 KW, за които е нужна връзка до трафопост, към година, а по-големите, над 200 KW, към 2 години.

Петров добавя, че продажбата на голи имоти е изчезнала напълно, тъй като вложителите към този момент са наясно, че ЕРП-тата не дават мнения, " тъй че да си купиш имот, без да имаш сигурното мнение и в 99% от случаите няма да можеш да реализираш плана ".

За работещи централи най-вече се търсят новоизградени или такива, които ще са подготвени до 1 – 2 години. За имоти е наложително да има най-малко Становище за присъединение за бъдещата централа, като много клиенти избират да купуват на стадий “Разрешение за градеж ”, с цел да си спестят още година – година и половина и да стартират да построяват централата незабавно ", допълва Иван Демирев. 

Централите нормално са благосъстоятелност на юридическо лице с единствена активност и с покупка на цялото сдружението, минавайки след това през нотариус, бюрократична процедура е относително лесна. 

Ако в процеса обаче има включено и банково финансиране, става по-трудно и има повече спънки пред това да купиш, да вземем за пример, неподвижен парцел, споделя Лъчезар Петров. 

Моят опит демонстрира, че банките не желаят да одобряват като обезщетение работещи фотоволтаични паркове. Може би се притесняват, че това е някакъв взрив “.

Според Петров могат да се разграничат два типа вложители – тези от бранша, които си дават ясна сметка за метода, по който действа пазарът и други, които са ad hoc вложители, подвластни на наклонността.

Някои търсят единствено комерсиална облага – построяват и продават на облага, както при жилищата. Други желаят да освободят едни пари, с цел да вложат в по-мащабен план. Трети имат по няколко централи, желаят да си оставят една, а други да продадат, с цел да вложат в различен бизнес.

В процедурата обаче има период, за който са годни предварителните контракти и мнения, по тази причина продавачите не могат да държат този актив до безконечност и би трябвало да го осъществят в стеснен период. С напредването на крайните периоди, в които изтичат тези разрешителни, в допълнение към ниската цена на тока, кара хората да търсят продажба.
Цените 
Цените на слънчевите обекти са разнообразни, тъй като има много  специфики и с дадения парцел, в който е построена една централа.

Данните на New Home Adonay демонстрират, че предходната година са осъществени покупко-продажби на 1900 лева./KW, имало е и покупко-продажби на 2500 лева./KW, както и до 3000 лева./KW. Голяма роля в цената играят фактори като да вземем за пример дали в дадения парцел има опция за създаване на още една централа и до каква мощ, дали тази централа, която ще се построява до другата е с позволение за градеж.

Исканата цена на подготвена централа е паднала с към 20% по отношение на предходната година, а действителните покупко-продажби са още по-надолу, демонстрират данните на Vei-imot.

Готови централи през предходната година костваха 1350 евро на KW, което прави към 1.3 млн. евро на MW. В момента тази цена е към 1.03 – 1.1 млн. евро за MW ", разяснява Лъчезар Петров. 

Демирев добавя, че към днешна дата, с цел да се възвърне инвестицията за 10 години, по отношение на днешните цени на борсата, цена от 2000 лева./KW e изцяло допустима.

Той добавя, че сега има най-вече работещи централи в Плевенско, Стара Загора и Ямбол. Парцели за създаване най-вече се оферират в областите Велико Търново и Бургас. Но като цяло за страната регионите с най-хубаво слънцегреене са Югозиточна и Югозападна България.
Пазарът се охлажда
Ниските цени на тока, неналичието на финансиране от банките, все по-трудният достъп до мрежата предстоящо води до изстудяване на пазара, както на новостроящи се централи, по този начин и на към този момент готовите. Според Петров сме достигнали плато на опциите за по-сериозно и бурно развиване на тези планове.

В рамките на предходната година несъмнено имаше интерес и такива парцели се търгуваха интензивно, вървяха продажби на подготвени паркове, сега следим застой и понижено търсене и понижаване на цената, която притежателите търсят, споделя той. 

Че пазарът е леко сгънат от началото на годината, удостоверява и Иван Демирев. По думите му интерес има, само че мъчно се вземат решение тези които желаят да купуват.

Миналата година и по тъкмо трето и четвърто тримесичие бяха много сполучливи откъм продадени фотоволтаични централи и имоти за ФЕЦ.

Цените на борсата също въздействат за решението на тези, които желаят да купуват. Сега са относително ниски и възвращаемостта им идва на 10-12 година, а купувачите желаят това да стане най-малко на 8-а година. От друга страна продавачите държат да продадат на дадена цена, колкото и да е се опитваме да ги посъветваме съгласно нас коя е най-хубавата цена за момента на пазара, изяснява брокерът. Според него повода да се държи цената е сложният път, който се извървява до момента в който се изгради и пусне една работеща централа.

Търсене имаше до скоро, само че последните месеци от доста рано започнаха ниските цени, което рестриктира интереса на вложителите, добавя Петров. 

Демирев разяснява, че съгласно някои бизнесът с фотоволтаици е " починал ", само че той не счита по този начин и прави паралел с имотния балон, за който се приказва към този момент 5-6 години, а той още не се е спукал. Аз персонално считам че този пазар с този вид парцели има бъдеще, споделя той. 

В взаимозависимост по какъв начин ще се развиват факторите, главно в посока балансиране, това ще даде подтик или пък ще предопредели застой в развиването на фотоволтаичния отрасъл “, е мнението на Петров. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР