Европейската футболна централа официално е предложила на днешната дискусия с

...
Европейската футболна централа официално е предложила на днешната дискусия с
Коментари Харесай

УЕФА променя Шампионската лига в услуга на европейските грандове

Европейската футболна централа публично е предложила на днешната полемика с представителите на водещите европейски шампионати готвената смяна във формата на Шампионската лига. Планът е нововъведенията да влязат в действие от 2024 година, а всички федерации на 55-те членки на УЕФА ще бъдат осведомени с детайлностите на виртуална среща идващия вторник.

Най-общо готвените промени са в услуга на огромните клубове. Основната част от новостите се състоят в следното:

- Броят на участниците може да се усили от 32 на 36

- Отпада формата с осем групи, формирани от четири тима. Той се заменя с една лига, в която всеки клуб ще играе против 10 разнообразни противника по така наречен " швейцарска система ". Общото класиране ще дефинира участниците в елиминациите. Първите осем ще продължат автоматизирано за осминафиналите, до момента в който идващите 16 тима вероятно ще играят плейофи, които ще дефинират останалите осем участника на осминафиналите.

- Най-съществената смяна, която е в услуга на огромните клубове, е, че клубният коефициент, формиран от представянето на тимовете в евротурнирите през предходните пет сезона (ШЛ и ЛЕ), ще има още по-голямо значение. Така моментното класиране в съответния сезон няма да има толкоз огромна тежест точно за огромните клубове, които могат да играят в ШЛ, без да са приключили в топ 4 на някое от топ шампионатите. Това от своя страна дава късмет на шампионати като Премиър лийг да имат даже не четири, а цели шест тима в шампионата. Това би дало опция на тим като Арсенал, който сега е на десето място във Висшата лига, да взе участие без проблем през идващия сезон в Шампионската лига.

Целият смисъл на новите оферти е да има повече мачове сред най-големите тимове, които да провокират повече интерес от последователите и надлежно да генерират по-големи доходи за участниците в тях. Освен това с новия формат УЕФА се пробва да удовлетвори напъните на клубове като Ювентус и Реал Мадрид, които бяха в основата на концепцията за съставяне на Суперлига, против която централата изрично се разгласи срещу.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР