Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши леко прогнозите

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши леко прогнозите
Коментари Харесай

ЕБВР леко повиши прогнозите за икономическия растеж у нас и в целия регион

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) увеличи леко прогнозите си за икономическия напредък на България през 2023 година и 2024 година, както и на целия район на Югоизточна Европа.

Това се показва в новия отчет на организацията за Регионалните стопански вероятности.
Прогнозите за растежа за 2023 година са ревизирани нагоре за стопанските системи от югоизточната част на Европейския съюз (ЕС), подкрепени от вероятността за присъединение към еврозоната, която ускорява доверието на вложителите в България, по-високите обществени вложения в Румъния и резултата от по-силните резултати в Гърция през последните тримесечия на 2022 година

Очаква се стопанската система в района да нарасне с 2,3% през 2023 година и с 3% през 2024 година

Растежът в Турция се чака да се забави до 2,5 % през 2023 година и 3 % през 2024 г.    Предвижда се производството в Западните Балкани да нараства с ритъм от 2,2% през 2023 година в изискванията на  инфлационен напън и потиснати вероятности за развитите стопански системи в Европа, преди да се форсира до 3,4% през 2024 година

С изключение на възходящата проверка за Косово през 2023 година, прогнозите на Банката остават непроменени по отношение на февруари.

Сред факторите за низходящата проверка за 2023 година са:

икономическото влияние на февруарските земетресения и предстоящото стягане на изискванията за кредитиране по-късно през годината в Турция;

забавените промени в южните и източните средиземноморски държави;

резултатът от слабия напредък в развитите стопански системи, устойчивата инфлация и по-строгите условия за финансиране в Централна Европа и балтийските страни.

Растежът през 2022 година се намали до 3,3%, в съпоставяне със 7,2% през 2021 година преди войната в Украйна.

Силното начало на 2022 година, частично с помощта на възобновяване след пандемията, беше последвано от две поредни тримесечия на негативен напредък (на тримесечна база) през втората половина на годината, прецизира Европейска банка за възстановяване и развитие.

Въпреки това данните, на които се основават първите оценки за тримесечния напредък на Брутния вътрешен артикул (БВП) през 2022 година, са към момента предварителни и могат да бъдат преразгледани.

" Наричаме новия си отчет " Регионални стопански вероятности ", съобщи Беата Яворчик, основен икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие.

" Инфлацията може и да е в низходяща траектория, само че към момента е двуцифрена допълнително от три четвърти от страните, в които работим. Виждаме и доста доказателства, че семействата в районите на Европейска банка за възстановяване и развитие усещат усложнения. "

Първите резултати от идващия кръг на изследването " Живот в преход " - представително изследване на семействата, провеждано от Европейска банка за възстановяване и развитие в партньорство със Световната банка, демонстрират, че 55% от семействата в районите на Европейска банка за възстановяване и развитие не могат да икономисват, защото живеят от заплата до заплата, а 10% от респондентите имат насъбрани задължения.

Повечето семейства разполагат с доста лимитирани буфери; 59% оповестяват, че не могат да покрият главните си разноски за повече от един месец от спестяванията си.

Повече данни от изследването " Живот в преход " ще бъдат оповестени по-късно през годината, дружно със идващия отчет на Европейска банка за възстановяване и развитие за прехода.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР