Европейската агенция по лекарствата включи нови странични ефекти във ваксините

...
Европейската агенция по лекарствата включи нови странични ефекти във ваксините
Коментари Харесай

Нови странични ефекти на ваксините срещу COVID-19

Европейската организация по медикаментите включи нови странични резултати във имунизациите Janssen и Moderna COVID-19. В случая с имунизацията Janssen организацията показва като непряк резултат васкулит - инфектиране на кръвоносните съдове на кожата, което може да се прояви като обрив червени петна и синини.

Васкулитът на дребните съдове може да бъде породен от вирусни или бактериални инфекции, както и от медикаменти и ваксини. Проявите на болестта нормално отзвучават непринудено с течение на времето с подобаващи поддържащи грижи. Агенцията е прегледала общо 21 случая, обявени по целия свят, в това число 10 случая, съответстващи на откритата формулировка за кожен васкулит на един орган. За множеството от тези 10 случая не беше разпознато друго явно обяснение; осем от тези случаи са настъпили скоро след използването на имунизацията.

Що се отнася до имунизацията Moderna, организацията предложи към информацията за продукта да се добави предизвестие за огнища на синдром на капилярно приключване (CFS), съществено и доста рядко заболяване, което предизвиква приключване на течност от капилярите, водещо до бързо отичане на ръцете и краката, ненадейно наддаване на тегло, примиране, втвърдяване на кръвта, ниски равнища на албумин, и ниско кръвно налягане. CFS постоянно се свързва с вирусни инфекции, някои типове рак на кръвта и възпалителни болести. Агенцията заключи, че няма задоволително доказателства за определяне на причинно-следствена връзка сред двете ваксини и появяването на нови случаи на CFS. Въпреки това тя предложи включването на предизвестие в продуктовата информация на Moderna, с цел да бъдат осведомени здравните експерти и пациентите с евентуалния риск от обостряне. Агенцията предлага това предизвестие, защото някои случаи на обостряне на CFS допускат връзка с имунизацията Moderna, до момента в който за случаите, обявени след имунизация с Pfizer, такава връзка не е открита. Общо са прегледани 55 случая на CFS, 11 с имунизацията Moderna и 44 с имунизацията Pfizer.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР