„Европа се намира под бича на Вашингтон” - пише журналистът

...
„Европа се намира под бича на Вашингтон” - пише журналистът
Коментари Харесай

Contra Magazin: Време е Европа да се измъкне изпод бича на Вашингтон

„ Европа се намира под бича на Вашингтон” - написа журналистът Марко Майер в австрийското списание Contra Magazin („ Europa unter der Knute Washingtons”). Наистина европейците са в действителност безсилни, когато работата визира геополитическите условия на американците. Сега това се демонстрира в режима на глобите, само че е пристигнало време всичко да се промени, смята Марко Майер.

До в този момент американците вършеха произвол и въвеждаха наказания срещу другите страни в сходство със своите стопански ползи и ползите на сигурността, а европейците следваха признатия от Съединени американски щати курс. Европейските политици бяха прекомерно меки и отстъпчиви, с цел да имат мъжеството да се обединят с другите страни срещу Съединени американски щати и да кажат: „ Не, другари, по този начин няма да стане.”

Като съвършен образец създателят смята антируските наказания на Съединени американски щати, които доведоха до ответни ограничения от страна на Москва. Сега резултатът е следният: американците, чиято стопанска система не е по този начин преплетена с съветската, вкарват свои наказания, европейците ги поддържат (макар ограниченията да бият по ползите на Германия) или просто следят по какъв начин Съединени американски щати вкарват самопровъзгласени правила в сходство със своите национални ползи, което европейците по никакъв метод няма да приветстват.

И всичко това от боязън, че или техните компании ще бъдат отлъчени от американския пазар или Вашингтон ще им наложи големи парични санкции. Възможно е обаче повода да е в това, че „ главите на високопоставени политици към този момент са до дъно натикани в задниците на американския истаблишмънт и там им е толкоз хубаво, тъй като там в действителност е мрачно, по тази причина пък прелестно и топло.

Към днешния ден Съединени американски щати са въвели наказания срещу повече от 6 хиляди компании и лица, засягащи финансовите ползи допълнително от 20 страни - Иран, Русия, Венецуела, Северна Корея, Ливан, Либия... А който се опита да се изкаже срещу тази политика, е подлаган на наказателни ограничения, написа австрийското издание.

Сега точно европейците се изричат дружно с Китай и Русия срещу американците, само че това трябваше да стане още при въвеждане на „ нелепите антируски санкции” при Барак Обама, е уверен Марко Майер.

Малко евентуално е обаче европейците да преследват своите ползи, тъй като стопанските системи в Европейски Съюз са тясно преплетени с американската. Дори в случай че в Брюксел, Берлин, Париж, Лондон и другите столици знаят, че имат задоволителна пазарна мощност, с цел да подложат крайник на американците, въпреки това да донесе известно време някои стопански проблеми.

Американският пазар е значим, в случай че се преглежда в световен аспект, само че и за самите американци тъкмо по този начин е значим международният пазар. Ако европейците работят дружно с Русия, Китай и други страни, това ще стане сериозен удар по стопанската система на Съединени американски щати, твърди австрийският публицист.

Стокооборотът на Съединени американски щати във външната търговия с Европейски Съюз и Китай съставлява съвсем $1,3 трилиона – с негова помощ би могло да се окаже напън на Вашингтон, това обаче в никакъв случай в реалност не се употребява.

Според Марко Майер, европейците би трябвало да стартират придвижване към самостоятелност от Съединени американски щати и да работят над свои стопански курс, който ще бъде в интерес на техните ползи. Иранският петрол е положително начало, убеден е Марко Майер. „ Изразявайки се цинично, на американците би трябвало да им се каже, че те могат трудно да умират от своята „ санкцилоза”, а дружно с тях и цялата им империя” – написа Contra Magazin. Светът е многополярен, в него има доста страни и центрове на властта. Вашингтон не е пъпът на земята, както и Брюксел, Лондон, Париж, Москва, Пекин или Делхи, обобщава Марко Майер.

Превод и редакция: БЛИ Ц
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР