Европа регистрира все повече случаи на зараза с новия вариант

...
Европа регистрира все повече случаи на зараза с новия вариант
Коментари Харесай

Става ли Омикрон като сезонен грип? Новина от учените

Европа записва от ден на ден случаи на болест с новия вид на ковид. След като Омикрон се популяризира бързо из Англия и Дания, излиза наяве, че и в Германия случаите на инфекции с него порастват. Вариантът Омикрон (B.1.1.529) се появи за първи път през ноември в Ботсвана и от този момент се популяризира най-вече из Южна Африка.

Той се характеризира с голям брой промени в генетичната информация на вируса на редица основни места - над 30 разновидности има единствено в шпайковия протеин по повърхността на вируса, с който той се прикрепя към човешките кафези. Някои от тези разновидности предизвикват точно по-голямата му прихватливост.

Актуалният проблем се състои в това, че досегашните ваксини са нагодени към шпайковия протеин на тези разновидности на ковид, които се появиха при започване на пандемията. Възможно е, затова, да се окаже, че Омикрон не се въздейства мощно от създадените досега ваксини. Освен това Омикрон поначало е по-силно инфектиран от разновидността Делта, да вземем за пример, споделя физикът Дирк Брокман от Хумболтовия университет в Берлин.

От BioNTech/Pfizer считат, че две дози от тяхната ваксина очевидно не обезпечават задоволителна отбрана от Омикрон и предлагат безусловно да се сложи бустерна доза.

Проучване във Англия сподели, че 15 седмици след втората доза от имунизацията на BioNTech ефикасната отбрана от Омикрон спада до равнище от 34%. При хората, имунизирани с две дози от препарата на AstraZeneca, на процедура не се регистрира никакво защитно деяние против симптоматична зараза. Две седмици след слагане на бустерна доза обаче ефикасната отбрана и при двата препарата се покачва до над 70%.

Бустерната доза покачва равнището на антителата, само че и тя не обезпечава съвършена отбрана от заразяване. Вече има случаи на зараза с Омикрон и измежду хора, които са тройно имунизирани. Затова медици предизвестяват, че е нужно да се съблюдават всички хигиенични ограничения, известни до момента. Колко тежко протичат инфекциите с Омикрон към този момент е мъчно да се каже сигурно, акцентира Лотар Вилер - началник на института " Роберт Кох ".

Някои първи известия, че болесттите протичат по-леко, не са напълно сигурни, защото не се знае дали това е обвързвано с характерностите на вируса или с други фактори като да вземем за пример възрастта.

Според специалисти, не е изключено Омикрон по-бързо да трансформира пандемията в ендемично заболяване като сезонния грип. Вирусологът Кристиан Дростен съобщи пред NDR: " Имаме си работа с съвършения вирус за времето след пандемията и съвършения ендемичен вирус ".

Там, където е зародила тази разновидност, COVID-19 скоро може да се трансформира в постоянно проявяваща се всеобща болест, която обаче не доближава размерите на пандемия, споделя Дростен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР