Европа иска да се откаже от руския петрол заради войната

...
Европа иска да се откаже от руския петрол заради войната
Коментари Харесай

Има ли живот след руския петрол? Отговори на 10 въпроса, които си задавате

Европа желае да се откаже от съветския нефт поради войната в Украйна. България обаче желае да е изключение. Наистина ли страната не може да се оправи без нефт от Русия? И какво ще се промени, в случай че доставките въпреки всичко спрат?

Европа се готви да спре да купува нефт от Русия. Ако карате кола, несъмнено към този момент се чудите - ще има ли задоволително горива и по какъв начин ще се трансформират цените.

Може би сте чули предизвестия, че България е доста подвластна от съветския нефт и не може да се оправи без него. Или че няма други възможности. Или че без нефт от Русия цените ще скочат внезапно. Но тези изказвания не са подкрепени от обстоятелства.
Защо се приказва за прекъсване на съветския нефт
Европейският съюз (ЕС) обмисля да спре да внася съветски недопечен нефт и рафинирани петролни артикули от Русия. Предложението е на Европейската комисия и има поддръжката на множеството страни от Европейски Съюз. То планува вносът да спре поетапно и до края на 2022 година страните от Европейски Съюз към този момент въобще да не купуват нефт и петролни артикули от Русия.

Предложението за ембарго на съветския нефт е част от шестия пакет наказания против Русия. Възможността се разисква още от началото на. Целта е Русия да не получава доходи, с които да финансира войната.
Кой внася нефт в България
Основен вносител на петрол е „ Лукойл Нефтохим Бургас “- притежател на единствената огромна рафинерия в България и на единственото нефтено пристанище. Дружеството е и водещ производител, търговец и дистрибутор на нефтени деривати.

От на Комисията за защита на конкуренцията от 2016 година, излиза наяве, че „ Лукойл Нефтохим Бургас “ има дял сред 50 и 60% от “общия пазар на произвеждане и импорт на бензин и дизелово гориво в страната ”. В края на 2021 година Комисия за защита на конкуренцията, че употребява господстващото си състояние на пазара на горива в България, с цел да пречи на други компании да внасят и продават.

Основни акционери в „ Лукойл Нефтохим Бургас “ са записаното в Швейцария сдружение „ Литаско “ с 89,97 % и съветската „ Нефтяная Компания Лукойл “ с 9,88%. „ Литаско “ от своя страна е дъщерна компания на съветската „ Лукойл “ и е неин извънреден търговски представител за интернационалния пазар.

Така излиза, че главният състезател на пазара е едно сдружение, следено от съветски компании.
Колко е подвластна България от съветския нефт
България създава под 1% от петрола, който се употребява в страната. Останалите 99% идват от импорт. Този импорт се прави на пазарен принцип и в страната може да идват доставки на недопечен нефт и петролни артикули от разнообразни източници.

Рафинерията на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ може да преработва разнообразни сортове нефт. Пред ръководителят на Управителния съвет на компанията Илшат Шарафутдинов сподели, че за първото тримесечие на 2022 година 63% от петрола е с съветски генезис, а останалите 37% са главно близкоизточни сортове. По думите на Шарафутдинов сега рафинерията преработва 100% съветски нефт, тъй като подобен се предлага на пазара.
Може ли тогава без съветски нефт
„ Лукойл Нефтохим Бургас “ и в този момент преработва петрол, друг от съветския. В първото тримесечие на 2022 година близо 40% от модифицирания нефт е бил с различен генезис.

Компанията твърди, че в случай че се наложи да мине напълно на неруски нефт, това може да докара до механически проблеми. Председателят на Управителния съвет на компанията споделя също, че ще отнеме години рафинерията да се преоборудва, тъй че да може да работи с други сортове нефт.
 Съоръжения за предпазване на гориво на пристанище
Експерти обаче считат, че рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ може да работи с нефт, друг от съветския вид „ Урал “. Въпрос на комерсиално решение е дали да го направи.

Ако рафинерията откаже да работи поради глобите, има опция за импорт на към този момент модифицирани горива от прилежащи страни, сподели шефът на стратегия „ Енергетика и климат “ към Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров пред Свободна Европа. Рафинериите в регионите на Солун и Букурещ могат да обезпечат задоволително горива на почти същите цени, счита той. Т.е. отговорът на въпроса е - да, в България ще има горива, даже и при прекъсване на вноса на съветски нефт.
Кои са другите възможности
Според разбор на ЦИД има редица други възможности на съветския нефт, които „ Лукойл Нефтохим Бургас “ може да употребява. В региона на Черно море се оферират сортове нефт от Казахстан и Азербайджан . В пристанищата на Средиземно море се предлага нефт от Алжир, Либия и Египет .

Анализът на специалистите от ЦИД демонстрира, че транспортните разноски няма да се усилят, в случай че се премине на доставки на различен нефт от региона на Черно море. Ако се употребява нефт от най-далечния снабдител от Средиземно море - Алжир, това ще докара до увеличение на транспортните разноски в границите на един $ на барел, т.е. близо един %.

Съществуват и други други възможности на Русия като снабдител на нефт - страните от Персийския залив (Кувейт, Ирак, Саудитска Арабия, ОАЕ и др.) или по западното крайбрежие на Африка.
Ще стане ли по-скъпо
Ако “Лукойл Нефтохим Бургас ” стартира да работи с петрол, който не се доставя от Русия, е допустимо да има покачване на цените. Това може да стане и в случай че рафинерията откаже да работи въобще без съветски нефт. Но евентуално няма да става дума за шоково повишаване, а за гладко нарастване до междинните цени в Европейски Съюз, счита Мартин Владимиров от ЦИД.

В момента цените на горивата в България са с към 10% по-ниски от междинните в Европейски Съюз. Това е резултат от политика на “Лукойл ” да държи цените по-ниски, с цел да попречи на съперниците, добави Владимиров.

Цената на съветския недопечен нефт, който преработва рафинерията в Бургас, и в този момент е по-ниска спрямо тази на петрола от други страни и понижава през последните месеци. По-ниските цени на суровината обаче не водят до по-ниски крайни цени на горивата по българските бензиностанции.

Причината е, че разликата сред цената на суровината и на крайния артикул в действителност отива при доставчика.

Търговецът е сдружението „ Литаско “. То купува от съветската компания “Лукойл ” недопечен нефт и го продава на рафинерията в България. След това купува назад модифицирания нефт и го продава на потребителите. Зад трите компании стои един притежател. При тази скица на работа българският консуматор заплаща пазарната цена на горивата. Евентуалната разлика поради по-евтиния съветски нефт е облага за съветската “Лукойл ”.
Защо Европа желае да спре да внася нефт от Русия
Основните аргументи са две. Първата е фактът, че Русия употребява приходите от експорт на нефт, с цел да финансира военната си експанзия против други страни.

През февруари Русия стартира огромна война против Украйна, при която бяха убити хиляди цивилни. Десетки градове бяха бомбардирани, а редица правозащитни организации откриха данни за военни закононарушения на съветската войска. Това е най-мащабният, само че не и единственият случай на съветска военна експанзия при ръководството на Владимир Путин. Други образци са противозаконното анексиране на полуостров Крим и поддръжката от Русия, в това число финансова и с оръжия и муниции, за проруските сепаратисти в Източна Украйна от 2014 година до момента.

Европейски Съюз, Съединени американски щати, Обединеното кралство и други страни неведнъж са казвали, че постановат на Русия наказания, с цел да попречат на Москва да получава средства, с които да финансира „ актовете си на експанзия “.
 Активисти в Белгия стачкуват против вноса на съветски нефт
Втората съществена причина е фактът, че редица европейски страни са мощно подвластни от вноса на съветски петрол и газ. Това разрешава на Русия да въздейства на политиката им и да ги заплашва със прекъсване на доставките. Затова Европейската комисия още от началото на войната упорства за бърза диверсификация на източниците и маршрутите на доставки на енергийни източници и в последна сметка отвод от съветския петрол и природен газ.
Кои страни не са съгласни
За да бъде наложена възбрана за импорт на съветски нефт и петролни артикули, всички страни в Европейския съюз би трябвало да са съгласни. В момента обаче не всички страни членки поддържат това предложение.

Първоначално срещу бяха Унгария, Словакия и Чехия . Причината е, че и трите страни нямат изход на море и получават доставки на нефт по тръбопроводи от Русия. Това ги прави в по-голяма степен подвластни от съветския нефт. Европейската комисия им предложи отсрочвания: Унгария да може да внася съветски нефт до края на 2024, а Словакия и Чехия - доникъде на 2024 година – т.е. две години за Будапеща и година и половина повече за Братислава и Прага от останалите страни в Европейски Съюз.
 Петролната рафинерия на
Въпреки това обаче Унгария към момента е срещу. Премиерът Виктор Орбан съпостави резултата на вероятно европейско петролно ембарго с „ хвърлянето на “. Външният министър Петер Сиярто сподели, че на страната ще ѝ коства сред 15 и 18 милиарда евро да модернизира инфраструктурата си, тъй че да може да действа без съветски нефт и изиска помощ от Брюксел и другите страни в Европейски Съюз.
Защо и България желае изключение
България също изиска за нея да има изключение от ембаргото на съветския нефт. Вицепремиерът че страната „ може чисто софтуерно без съветски нефт, само че това би оскъпило доста горивата “.

„ Ако Европейската комисия планува изключения, ние бихме желали да се възползваме от тези изключения “, сподели той пред. „ Ако има твърда европейска позиция „ стопираме всичко за всички “ - е едно. Но в случай че има изключения, ние ще се възползваме. “

По-късно обаче Ройтерс заяви, че Европейската комисия пролонгация на България, тъй като страната „ не е предложила никакви действителни причини “.

След това началничката на политическия кабинет на българското държавно управление Лена Бориславова сподели пред, че на този стадий България няма по какъв начин да поддържа прекъсването на доставките на съветски петрол. Председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски сподели, че България ще наложи несъгласие на общоевропейското ембарго върху съветски петрол, в случай че не получи двегодишна пролонгация.

В момента една страна блокира решението за европейско ембарго на съветския нефт, сподели външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис в понеделник. Става дума за Унгария.
Ще загуби ли Русия, в случай че Европа спре да купува от нея нефт
Суровият и рафинираният нефт са най-значимите артикули в износа на Русия, а Европа е измежду най-значимите пазари за съветския нефт.

Само през първите два месеца на войната – от 24 февруари до 27 април – Москва е получила милиарди евро доходи от продажба на нефт на европейски страни, сочат данни на Центъра за проучване на силата и чистия въздух, представени от Ди Цайт. Нидерландия да вземем за пример е платила 3,59 милиарда евро, Германия е дала 2,64 милиарда евро, а Италия – малко над 2 милиарда евро. Всички тези доходи ще спрат, в случай че Европейският съюз откаже да купува съветски петрол.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР