Може ли прическа да бъде забранена, била тя и като

...
Може ли прическа да бъде забранена, била тя и като
Коментари Харесай

Прическа на неверник. Защо в Афганистан е забранено да се подстрижеш като Ким Чен-ун

Може ли прическа да бъде неразрешена, била тя и като на един от най-известните диктатори в света? Нови правила за бръснарите в Афганистан прецизно регламентират по какъв начин мъжете могат да подстригват брадите и косите си. И не разрешават освен западните прически, само че и тази на Ким Чен-ун. Ето за какво.

Завръщането на режима на талибаните в Афганистан , след на американските войски през 2021 година, донесе редица ограничавания на персоналната независимост на локалните., на които беше неразрешено да вървят в университети, на фитнес, даже в салони за хубост.

Забраните на талибаните обаче не подминаха и мъжете. В началото на тази година Министерството за поощряване на добродетелта и попречване на порока вкара прецизни правила за бръснарите. Тяхната съществена цел е да не се позволява афганистански мъже да наподобяват като " неверници ".

Противно на логиката, тези правила не не разрешават единствено западните течения в подстригването на косата и поддържането на брадата. Сред отречените от талибаните прически се оказа и тази на Ким Чен-ун - севернокорейският деспот, който е не по-малък зложелател на Запада от ислямисткото фундаменталистко придвижване в Афганистан.

Списъкът с правила за бръснарите съдържа общо шест точки. Сред тях са забрани за мъжете да си оформят веждите, да си бръснат напълно брадата, както и да я поддържат по-къса от избрана дължина.

" Ако прическата е в сходство с нашите правила, няма проблем ", сподели през януари Азизул Рахман Мохаджер , районен чиновник на министерството в западната провинция Херат .

По думите му някои прически прекалено много наподобяват на тези, които имат " неверниците на запад или в Северна Корея ". Според Мохаджер някои представители на младото потомство в Афганистан се пробват да следват тези стилове. Затова талибаните са прибягнали до издаването на прецизни правила за бръснарите.

Изглежда, че директивите са ориентирани най-много към прически, които биха могли да наподобяват на стила на подкастряне на Ким Чен-ун. Неговата коса е обръсната в профил, а от горната страна е оставена по-дълга коса в символ на респект към прическата на дядо му Ким Ир Сен , създателят на комунистическа Северна Корея.
 В Афганистан към този момент е неразрешено да си обръснеш цялата брада - нещо, което е публикувано измежду локалните мъже, когато талибаните не са на власт.
Тези ограничавания припомнят на заповедите на талибаните, издадени по време на в Афганистан сред 1996 и 2001 година Тогава бяха неразрешени " задграничните прически ", направени по сходство на косата на американския артист Леонардо ди Каприо във кино лентата " Титаник ". Забранени бяха и всички подстрижки, близки до косите на четиримата от " Бийтълс " .

Сега на бръснарите е неразрешено и да пускат музика в салоните си. Те не могат и да излагат на показ изображения, които биха могли да популяризират нежелани стилове прически.

След като си върнаха властта през лятото на 2021 година, талибаните не разрешиха музиката и дадоха ясно да се разбере, че считат бръсненето или рязането на брадите на мъжете за нарушаване на строгото пояснение на Корана.

" Ако си подстригвате брадата или носите облекла в западен жанр, по какъв начин това ви прави нечестивец ", изрази неразбиране бръснар от Афганистан пред Радио Азади, афганистанската работа на Радио Свободна Европа. " Това няма никакво значение. "
 Севернокорейският водач Ким Чен-ун, талибанският чиновник Азизул Рахман Мохаджер и американският артист Леонардо ди Каприо (от ляво надясно).
" В Корана се споделя, че чистотата е част от вярата, само че тук казусът не е подобен ", споделя пред Радио Азади юноша от провинция Херат, който също изиска да остане неизвестен. " Разбираме, че носенето на [дълга] брада е за предпочитане, само че не е грях [да нямаш такава]. "

Още с връщането си на власт преди близо 3 години, талибаните дадоха знак, че ще се стремят да управляват външния тип на мъжете и дамите в Афганистан. Режимът им незабавно подреди на мъжете в държавната администрация да си пуснат брада и да носят обичайно облекло, в случай че не желаят да рискуват да бъдат уволнени. В някои региони на страната са забранили дънките и костюмите, да вземем за пример.

Талибаните постановат и строга полова сегрегация в учебните заведения, университетите, лечебните заведения, държавните институции и публичния превоз.

Жените са най-потърпевши от опитите на талибаните да управляват външния тип на афганистанците. Твърдолинейната ислямистка формация постанова строги правила за обличане и държание, които изискват дамите да се покриват от главата до петите и мощно лимитират правата им да се движат свободно, да работят или да получават обучение.
 Как античното завещание на Афганистан се разрушава поради талибаните  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР