Делегация на управляващата в Ивицата Газа ислямистка групуровка Хамас пристигна

...
Делегация на управляващата в Ивицата Газа ислямистка групуровка Хамас пристигна
Коментари Харесай

Единственото препятствие е Хамас. Какво става с преговорите за примирие в Ивицата Газа

Делегация на ръководещата в Ивицата Газа ислямистка групуровка Хамас дойде за договаряния с Израел в Египет. Целта на договарянията е да се разиска препоръчаното от Тел Авив помирение сред враждуващите страни.

Отправеното от Израел предложение включва 40-дневно преустановяване на огъня в подмяна на освобождението на държаните от Хамас израелски заложници, както и вероятното завръщане на разселените палестинци от северната част на Газа.

На 7 октомври 2023 година Хамас нападна Израел, при което починаха 1200 души, а други. В отговор Израел на групировката, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС). По данни на здравните управляващи в Газа, следени от Хамас, починалите в Ивицата са над 34 хиляди души.

Преговорите, в които посредническа роля играят Съединени американски щати, Египет, Катар , не престават от седмици. Преди седмици Хамас отхвърли шестседмично преустановяване на огъня и връщането на 40 израелски заложници против стотици палестински пандизчии, държани в Израел.

„ Реалността в този миг е, че единственото затруднение сред народа на Газа и прекратяването на огъня това е Хамас “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в събота. Той добави, че откакто от групировката се дефинира за представител на палестинците, отговорът на предлагането на Израел би трябвало да бъде позитивен.

Държавният секретар на Съединени американски щати подлага на критика и възможна израелска огромна военна интервенция против южния град Рафах . По думите му Тел Авив няма проект за отбрана на цивилните при сходно нахлуване, а това го прави недопустимо за Вашингтон.

В Рафах е съсредоточена огромна част от популацията на Ивицата Газа, което се стече там след израелските офанзиви против северната част на анклава.

Преди месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън за първи път за предаването на американски оръжия на Израел, в случай че страната не предприеме стъпки за възстановяване на тежката филантропична обстановка в Газа.

В последните месеци в голям брой университети в Съединени американски щати се организират митинги в отбрана на Палестина. Искането им е просветителните институции да се откажат от вложенията, които получават от компании, свързани с Израел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР