Израелската армия призова жители, които се намират в източната част

...
Израелската армия призова жители, които се намират в източната част
Коментари Харесай

Преговорите в Кайро се провалиха. Израел призова жители на град Рафах в Газа да се евакуират

Израелската войска прикани поданици, които се намират в източната част на град Рафах в Ивицата Газа, да стартират да се изтеглят. Те са призовани да се насочат към „ разширените филантропични зони “, оповестиха международните организации.

Новината пристигна, откакто късно в неделя стана ясно, че договарянията за преустановяване на огъня, които се водеха сред делегации на Израел и Хамас с посредничеството на Съединени американски щати, Египет и Катар в Кайро, са се провалили.

7 октомври 2023 година Хамас нападна Израел, при което починаха 1200 души, а други. В отговор Израел на групировката, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС). По данни на здравните управляващи в Газа, следени от Хамас, починалите в Ивицата са над 34 хиляди души.

Рафах е град в южната част на Ивицата. По данни на Организация на обединените нации в него се намират към 1,2 млн. поданици на Газа, огромна част от които бяха разселени след израелското нахлуване в други елементи на страната.

Досегашните сухопътни интервенции на израелската войска също бяха предхождани от апели за евакуация на популацията.
 Част от палатките на разселените в покрайнините на Рафах поданици на Ивицата Газа
„ В сходство с утвърждението на държавното управление, настоящата оценка на обстановката ще управлява последователното напредване на цивилните от посочените региони към филантропичните зони “, се споделя от известието на израелската войска.

От там прибавят, че евакуацията е „ краткотрайна “, а апелите ще бъдат публикувани посредством листовки, телефонни позвънявания, медийни известия на арабски и други. От армията нарекоха евакуацията част от „ интервенция с стеснен мащаб за унищожаването на Хамас “.

От армията за следващ път споделиха, че ще не престават „ да преследват Хамас на всички места в Газа “, до момента в който от групировката не освободят всички израелски пленници.

Малко по-късно Ройтерс съобщи, че от армейското радио са удостоверили, че евакуацията в крайните квартали на Рафах е почнала.

В неделя Хамас извърши ракетно нахлуване против израелски граничен пункт на границата сред Израел и Газа, при който починаха трима израелски бойци. В същото време при израелски удари в Газа в неделя са починали минимум 19 души, настояват здравните управляващи в анклава.

Двете страни не съумяха да се договорят за преустановяване на огъня. Тел Авив насочи предложение, което включва 40-дневно преустановяване на огъня в подмяна на освобождението на държаните от Хамас израелски заложници, както и вероятното завръщане на разселените палестинци от северната част на Газа.

Хамас упорства за цялостно евакуиране на израелската войска от Газа, както и за дефинитивно преустановяване на войната.

Израел се намира под напън от интернационалната общественост за това да не организира сухопътна интервенция в град Рафах. Според Съединени американски щати, Европейски Съюз и други страни израелската войска няма да може да предотврати огромния брой на цивилни жертви, в случай че настъпи в града.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР