Европа често се нарича Старият континент. Това определение обаче е

...
Европа често се нарича Старият континент. Това определение обаче е
Коментари Харесай

Бушмените от малки разпознават над 200 различни растения

Европа постоянно се назовава Старият континент. Това определение обаче е много погрешно. Истината, която се поддържа от многочислените археологически открития е, че Африка е континентът, на който са се появили предшествениците на актуалния човек.

Един от най-ярките образци за дългото обитаване на африканската земя е пустинята Калахари. Тя се простира на територията на Ботсвана, Намибия и РЮА.

С повишаването си към този момент заела и земите на Зимбабве, Замбия и Ангола. Тя не може да се мери с най-голямата пустиня в света – Сахара, само че въпреки това съставлява най-дългата пясъчна низина в света.

Пустинята Калахари е измежду главните туристически дестинации в света. Множеството пещерни рисунки, редки скотски и растителни типове, както и неповторимата природа, впечатляват всеки клиент. Това, което е по-интересно, е конфликтът с една от най-забележителните култури по света – тази, на народа на бушмените.

Бушмените населяват териториите на пустинята Калахари от 20 000 години, още от каменната епоха. Те са известни като племената ранг. Въпреки множеството пътешественици, тръгнали по стъпките на европейските откриватели, съумели значително да изкоренят локалните убеждения и визии, бушмените остават незасегнати.

Бушменската традиция на живот не се е трансформирала още от времето, когато този народ се появява по тези земи. И до през днешния ден те са номадски племена, които се прехранват със събирачество на плодове и корени, както и ловуване със стрели. Всъщност, друго оръжия с изключение на стрелите те не познават.

 Жирафи

Растенията са едно от главните средства за прехранване на тези племена. Поради това още от най-ранна възраст всеки бушмен се учи да разпознава над 200 типа разнообразни растения. Освен за храна, те се употребяват за изработката на разнообразни мехлеми и лекарства за лекуване на всевъзможни болежки, пострадвания и контузии.

През по-голямата част от времето си дамите и дребните деца търсят растения и дребни животни, с които да компенсират, в случай че мъжете не съумеят да уловят нищо. Ловът е главно занятие на всеки мъж в племето.

Бушмените се славят като най-хубавите ловци, макар че не познават оръжия като пушките. Те боравят единствено със своя лък. Стрелите му напояват добре с отрова, извлечена от какавидата на бръмбар. Тя убива на място.

Впечатляващо е отношението, което има това антично племе към заобикалящата го природа. Те се отнасят с почитание към нея и живеят в цялостна естетика със себе си и заобикалящия ги свят.

Ловуват единствено за издръжка, не и за продажба на месото. Те живеят с убеждението, че в случай че злоупотребят по сходен метод, Бог ще ги накаже. Въпреки това през днешния ден едвам 2 000 от общо 55 000 бушмени се изхранват единствено с лов.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР