Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и китайският зам.-министър Ван Шооуен

...
Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и китайският зам.-министър Ван Шооуен
Коментари Харесай

Три големи икономики обединяват критиките си срещу Китай

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и китайският зам.-министър Ван Шооуен на срещата в Буенос Айрес.

Още по тематиката
Доналд Тръмп ще се изправи отслабен пред Си Цзинпин, " краля на Китай "
от Дневник,7 ное 2017
Съединени американски щати стартират през днешния ден инспекция дали имат проблеми с комерсиалните съглашения
от Дневник,29 апр 2017 Страни с общо над 800 млн. души население са недоволни от дейностите на Пекин.
Съединени американски щати, Европейският съюз и Япония сплотяват сили в митинг против комерсиалните практики на Китай и раздуването на индустриалния потенциал на страната надалеч оттатък националните потребности, заяви Reuters.

Според Financial Times взаимната декларация ще е ориентирана и срещу практиките на Пекин за отбрана на интелектуална благосъстоятелност, в това число условията компании да предават детайлности за технологиите си на китайските си сътрудници в взаимни сдружения.

Търговски представители от двете страни и Европейски Съюз приготвят изказването за коридорите на срещата на министерско ниво на Световната комерсиална организация в Буенос Айрес. Източник на Reuters е формален представител, непосредствен до акцията, за която приказва анонимно, защото диалозите продължаваха във вторник следобяд. Той споделя, че още не е до дъно несъмнено, че Китай категорично ще бъде упоменат в текста.

Критиките не са от през днешния ден

Вашингтон, Брюксел и Токио са изразявали паника от субсидирането от Китай на държавни компании, както и от държавното финансиране и капиталовите правила, които постоянно принуждават задгранични компании да предават технологии, в случай че желаят да бъдат позволени на китайския пазар.

Според тях сходни ограничения, деформиращи разпоредбите за обичаен бизнес и търговия, подтикват всеобщ свръхкапацитет в браншове като производството на стомана и алуминий. Това води до наводнение на международния пазар с продукция и закриване на предприятия и работни места в други страни.

Съединени американски щати са склонни да одобряват позицията на Европейски Съюз, че СТО не трябва да дава на Китай статут на пазарна стопанска система, в това число тъй като това би отслабило доста комерсиалната отбрана на Запада.

В понеделник Хирошигу Секо, министър на търговията и стопанската система на Япония, поддържа напъните за укрепване стандартите на СТО за бистрота и даване на стопански данни. Инициативата в тази посока идва от Съединени американски щати и цели да освети незаконни държавни дотации в Китай, напомня Reuters.

" Свободната търговия работи, само в случай че осигурим и почтени условия за конкуренция ", съобщи Секо пред сътрудниците си в столицата на Аржентина. " Честните пазарни условия не трябва да страдат от ограничения от вида на дотации, изкривяващи пазарите, насилствен трансфер на технологии, посягане върху правата за интелектуална благосъстоятелност и нечестните търговски практики от държавни компании. "

Какво прави Тръмп

Американският министър за външна търговия Робърт Лайтизър съобщи в изявлението си на форума, че някои страни членки " съзнателно заобикалят " отговорностите си и търсят нечестни отстъпки посредством преференции, което в последна сметка отклонява СТО от фокуса ѝ върху комерсиалните договаряния.

Администрацията на президента Доналд Тръмп проверява практиките на Китай за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност. Резултатът от тази инспекция може да докара до едностранни търговски ответни ограничения, основаващи се на закон, признат преди основаването на СТО през 1995 година Освен това администрацията обмисля широкообхватни ограничавания на вноса на стомана и алуминий, базирайки се на закон от времето на студената война, регулиращ въпроси, засягащи националната сигурност на Съединени американски щати.

Страни от Европейски Съюз, в това число Германия, предизвестяват Вашингтон да не подхваща едностранни дейности и заплашват с ответни ограничения на възможни наказателни вносни мита върху вноса на стомана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР