Евродепутати и експерти обсъдиха войната в Украйна и рисковете и

...
Евродепутати и експерти обсъдиха войната в Украйна и рисковете и
Коментари Харесай

Ехото на войната в Украйна на Западните Балкани - експерти сочат Сърбия за проблем

Евродепутати и специалисти разискаха войната в Украйна и рисковете и провокациите пред Западните Балкани и общата европейска защита. На семинар, взаимно с европейското издание EURACTIV Bulgaria, провел се през днешния ден в Централния боен клуб - Радан Кънев, евродепутат (Демократична България, ЕНП) разяснява, че експанзията на Владимир Путин в Украйна и Втората международна война са трансформирали всичко и са събудили демони от близкото минало. Той счита, че войната е напомнила, че " сигурността не е обезпечена ". Така, съгласно него - развиването на страните от Западните Балкани, които членуват в НАТО, а нито една в Европейски Съюз - слагат въпросителни.

Той даде за образец Сърбия, само че и Унгария - където локалните водачи употребяват властта за засилят позициите си, отличи от тях РСМ - където няма в този момент автократична фигура. Ще стартират да продават себе си като снабдители на непоклатимост и това ще ги укрепи интернационално, проучва той. Ребусът на Западните Балкани няма да се реши, в случай че не престават да се въртят към Белград, посочи Кънев.

Андрей Врабчев, специалист по интернационална сигурност, счита, че може да се получи казус, в който Сърбия и останалите страни могат да търсят решение за косовския спор, а от Москва се чува сега " неспособността на Европейски Съюз, ветото на България и хибридните офанзиви ". За него РСМ е изложена на хибридни офанзиви и това е огромна опасност за Европейски Съюз, а в България се спекулира с интерес, който не е изказан. Той цитира изследване на холандски институт, съгласно което Европейски Съюз не съумява да организира политиките си в Западните Балкани.

Европа на фона на събитията би трябвало да даде смисъл на хората от Западните Балкани и да избяга от обстановката, която създаде, тъй като нейното държание създаде стабилократи, както и ускорява хватката си над обществото в избрани страни, като да вземем за пример Сърбия, изясни Врабчев. За него Европа би трябвало да има политика и да гледа еднообразно на всички страни от Западните Балкани. Той вижда даже основаване на районни съюзи в Западните Балкани - България, Гърция, Македония, Черна гора, по кулоар номер 8 и към тях и останалите страни от Западните Балкани.

Владимир Билчик, евродепутат, представител на ЕНП от Словакия, и непрекъснат докладчик за Сърбия разяснява, че упованията за страната са огромни и са се трансформирали методите, с който се взаимодейства в района. Той дефинира като " брутално нашествието на Русия в Украйна ", което трансформира взаимоотношението в Европа и ще има последствия в страните в района.

" Наблюдаваме ускорение на процесите, които не са следени от десетилетия, това е вид страните от Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз ", уточни Билчик. Той счита, че за Сърбия ще има вярно решение след изборите. За него е огромен проблем и " съветската медийна дезинформационна акция ".

Проф. Денко Малески, първият министър на външните работи на самостоятелна Македония и професор по интернационалните връзки в Университета в Скопие, проучва, че ще отнеме най-малко 100 година у хората, чието схващане е контаминирано от концепциите за господство, остарелият метод на мислене да изчезне. Сигурността е номер 1 за Западните Балкани, само че най-хубавата отбрана са демократичните полезности, а те идват след пълноправно участие в Европейски Съюз ", уточни той.

В полемиката се изрече Енгелуше Морина, старши политически помощник, Wider Europe Programme, Европейски съвет за външна политика Исмет Рамадани, ръководител на Евро-атлантически съвет на Северна Македония. Тя счита, че най-вярната посока е демокрацията, само че за нея има утежняване по отношение на нея в района и процесът е муден и стеснен във времето. Сърбия, Косово, проблемите в Босна - означи тя като компликации в района на Западните Балкани.

" Много е значимо незабавно да се реагира и да бъде притеглен в редиците на НАТО и Европейски Съюз ", посочи експертът. Може би Европейски Съюз би трябвало да се разграничи по-ясно от страните, които не поддържат върховенството на закона ", добави още тя.

Игор Новакович, Център за интернационалните въпроси и въпроси на сигурността, представител на Съвета за приобщаващо ръководство в Сърбия също подчертава, че единственият източник на природен газ за страната е Русия и се чакат " ограничаващи ограничения с постепенно движение ".

В умозаключение Димитър Бечев, политолог, Carnegie Europe and the Oxford School of Global and Area Studies, акцентира, че войната в Украйна е с огромен отклик в района и се усеща нервна тревога, поради войните в Косово, Югославия. Той даде за образец Сърбия посредством скептицизма към Запада и огромната съветска общественост там. Бившият съмишленик на Русия - Вучич и други водачи в района имат съществени аргументи да не отварят втори фронт на съветската война, добави той. Бечев даде за образец и Косово, което към момента е във визовия лист на Европейски Съюз. България от 21 година се пътува безвизово в Европа, уточни Димитър Бечев. Той счита още, че няма да има ескалация на насилието. Това, което показва Сърбия, е добре пристигнало, само че е началото, заключи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР