Евродепутатът Илхан Кючюк проведе среща с председателя на либераланта австрийска

...
Евродепутатът Илхан Кючюк проведе среща с председателя на либераланта австрийска
Коментари Харесай

Срещи за Шенген: Кючюк разговаря с лидера на либералите в Австрия

Евродепутатът Илхан Кючюк организира среща с ръководителя на либераланта австрийска партия NEOS (Нова Австрия и Либерален форум) Беате Майнл-Райзингер. По време на срещата двамата разговаряха за европейското единение и справедливостта, в подтекста на приемането на България и Румъния в Шенген.

„ С безапелационно болшинство ние, членовете на Европейския парламент, призовахме за присъединението на България и Румъния към Шенген до края на 2023 година И двете страни от години към този момент дават отговор на нужните критерии и не разбираме решението на някои страни да отхвърлят участието им, без да показват основателни правни причини. Това изключване не е просто алегорично, то е съпроводено и с действителни разноски за предприятията и жителите, което задълбочава обществените и икономическите разлики. Шенген не е просто политически въпрос, той е човешки въпрос. “, съобщи Кючюк по време на срещата си с ръководителя на партия NEOS.

По думите му продължаващото изключване способства само за поддържане на анти-европейската агитация и уронва въздействието и полезностите на Европейски Съюз оттатък неговите лимити.

От своя страна ръководителят на партия NEOS за следващ път удостовери поддръжката си за приемането на България и Румъния в Шенген. По думите й прекъсването на двете страни е незаслужено и ирационално отнасяне на страни, от дълго време изпълнили критериите за участие, а това е в ущърб на България и Румъния, намалявайки доверието на жителите им в европейското единение.

Междувременно стана ясно, че се чака да бъде призната декларация от либералите, която за следващ път препотвърждава поддръжката им за участието на двете страни в Шенгенското пространство. В текста се отбелязва още, че сходна дискриминация съществено подкопава доверието на жителите в Съюза и то единствено няколко месеца преди европейските избори и в същото време нанася обилни вреди на бизнеса в Румъния и България. В декларацията либералите показват угриженост за непрекъснатото несъгласие на австрийското държавно управление, без аргументация, обвързвана с критериите за присъединение и приканват австрийското държавно управление да анулира ветото си без по-нататъшно отсрочване и да разреши на Румъния и България да се причислят към Шенгенското пространство. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР