Евродепутатът Илхан Кючюк посети мемориалния център и почете паметта на

...
Евродепутатът Илхан Кючюк посети мемориалния център и почете паметта на
Коментари Харесай

Кючюк: Над четвърт век след трагедията в Сребреница страната заслужава европейска перспектива

Евродепутатът Илхан Кючюк посети мемориалния център и уважи паметта на жертвите в босненския град Сребреница, където през юли 1995г. бива осъществено най-мащабното военно закононарушение в Европа, след привършване на Втората международна война.

„ Най-мрачната страница от модерната европейска история, която носи поуките от това военно закононарушение. споменът за нещастието в Сребреница е явен сигнал, че Европа продължава да бъде честен дебитор на западните балкани. Държавите от този район се трансфораха от врагове в сътрудници и съидейници на евроатлантическата идея. Те имат право да живеят в един същински европейски мултикултурен съюз.

Повече от четвърт век след трагичните събития в Сребреница, Босна и Херцеговина заслужава европейска вероятност. Заедно би трябвало да продължим да работим за мир в Европа и допустимо най-скоро страната да получи статут на претендент член на Европейски Съюз. Сега Босна и Херцеговина би трябвало да насочи взор към бъдещето. “, безапелационен е Кючюк.

На 27-мата годишнина от геноцида в Сребреница, паметта на починалите беше почетена и от делегация на Движение за права и свободи, включваща народни представители, кметове на общини, партийни представители и представители на управлението на Младежко Движение за права и свободи.

Международното правораздаване призна събитията в Сребреница за геноцид, а през 2009 година Европейският парламент одобри резолюция за Сребреница, в която прикани страните членки на Европейски Съюз и страните от Западните Балкани да означават 11 юли като ден в памет на геноцида в Сребреница.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР