Дефицит на медицински сестри има навсякъде. Ситуация с липсата на

...
Дефицит на медицински сестри има навсякъде. Ситуация с липсата на
Коментари Харесай

Дефицит на кадри, проблеми и ниско заплащане не само в Международния ден на медицинските сестри

Дефицит на медицински сестри има на всички места. Ситуация с неналичието на фрагменти е тревожна, освен в България, освен в Европейския съюз, само че и в целия свят. Почти няма лечебно заведение, в което да има цялостен комплект от нужните експерти по здравни грижи. Основните проблеми, които отблъскват хората от тази специалност, са известни повече от 20 години, само че за жалост наклонността продължава. Разговаряхме с медицински сестри точно на професионалния им празник - с усмивка, само че и с горест в очите споделят, че специалността е тежка, сложна, само че извънредно благородна. А поради финансовата част са принудени да работят на няколко места.



И двете са медицински сестри повече от 20 години. И двете влагат сърце и душа в работата си, тъй като тя е обвързвана с най-малките пациенти. И двете прекарват повече време на работа, в сравнение с у дома, тъй като са на още едно в допълнение място поради ниското възнаграждение.



" Има безсънните нощи, ниското възнаграждение, стресът, това са обстановки, с които е изпълнено всекидневието на медицинските сестри ", споделя Рени Наполеонова, старша сестра в детско УНГ поделение в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".



" За да се избере тази специалност виновна и хуманна, би трябвало да се завиши съгласно мен възнагражденията, тъй като не е оценен действително медицинският труд на този стадий ", счита Светослава Никова, старша сестра в Неонатологично поделение към МБАЛ-Благоевград.



" За да имаме нужния потенциал от медицински сестри, които да запълнят местата в лечебните заведения, които ги има към този миг, са нужни още към 30 000 медицински сестри.

" Ето слагаме малко водичка, с цел да не усетиш. А ти по какъв начин си лепиш татуировките, ще ми кажеш ли? Етооо, подготвени сме край ".

Оказва се обаче, че интерес при младите за развиване в тази специалност все по-често липсва.

" Младият живот, с цел да се влее в тези редици е от голямо значение, само че желанието им е все по-малко на младите. Не виждам може би това е неналичието на тласъка най-много, на трудовите хонорари и признанието ", мисли Светослава Никова, старша сестра в Неонатологично поделение към МБАЛ-Благоевград.





" Младите би трябвало да са доста стимулирани. Просто би трябвало да знаят, че тази специалност се работи с доста обич и с готовност. Няма ли го желанието и голямото сърце, просто няма по какъв начин да се работи тази благородна специалност ", добавя Рени Наполеонова, старша сестра в детско УНГ поделение в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".





" Стъпката, която министерството направи и я оценяваме като позитивна е дружно с МОН да усилят броят за студенти за медицински сестри и за акушерки. Това от една страна, добре, само че няма задоволително на брой искащи младежи, които да се учат и порочният кръг продължава. Друг проблем има, че 20% от завършващите към този момент имат своя начертан прелиминарен път за работа отвън България ", уточни Милка Василева, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

На фона на ниската мотивация за развиване при младите в тази сфера, всяка трета здравна сестра у нас е в пенсионна възраст. По данни на Асоциацията на експертите по здравни грижи сега у нас действително работещи в системата са към 22 000 медицински сестри. 1/3 от тях са на възраст над 62 години.



" Те още на следващия ден могат да изоставен лечебната система. Това значи, че опазването на здравето е в колапс. Отдавна предизвестяваме за тези проблеми, за жалост не се взимат ограничения ", обезпокоена е Милка Василева, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

А в случай че не се вземат дълготрайни ограничения, евентуално и на идващите празници на медицинските сестри ще си приказваме за тяхната липса

Автори: Цанка Николова и Миглена Медарова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР