Евентуален добив на газ в района на Добруджа нарушава Конституцията

...
Евентуален добив на газ в района на Добруджа нарушава Конституцията
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Добив на шистов газ в Добруджа би нарушил Конституцията и собствеността

Евентуален рандеман на газ в региона на Добруджа нарушава Конституцията и е в несъгласие на Закона за подземните благосъстояния .

Това напомнят от Асоциацията на зърнопроизводителите от о бщина Генерал Тошево в своя позиция, осведоми пред БНР юрист Детелина Симеонова - юридически съветник на асоциацията.

В началото на юли Върховният административен съд излезе с решение, съгласно което отводът на Регионалната ревизия по околна среда и води - Варна (РИОСВ) за допускане на рандеман на газ в така наречен находище Спасово, блок Добрич в региона на община Генерал Тошево в секторите Рогозина, Рогозина-изток, Чернооково и Калина, е незаконосъобразен .
 Пред Съдебната палата в София се организира митинг срещу добива на шистов газ
Пред Съдебната палата в София се организира митинг срещу добива на шистов газ

Протестиращите считат, че има заплаха за целия район, почвите и водите

По думите й това значи, че преписката се връща още веднъж в Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна за ново изговаряне по проблема .

А капиталовото предложение за рандеман на газ може да бъде осъществено само след осъществяване и привършване с позитивно решение на процедурите по оценка на въздействието върху околната среда и издаване на краен административен акт от варненската екоинспекция.
 Англия забрани добива на шистов газ посредством фракинг
Англия забрани добива на шистов газ посредством фракинг

Заради заплаха от неприемливи последствия за локалното население

Сондирането и рандеман на газ засягат директно ползите и поминъка на земеделските производители , разяснява Симеонова.

То може да промени екологичното равновесие, което да се отрази на водите на Североизточна България. Там е най-големият източник на подземни води в България - геоложкият масив Малм Валанж, въздухът и загубата на почви, в това число хумусният им пласт.

Другата част от казуса са редица противоречащи на главният закон - Конституцията, нормативни пропуски в Закона за подземните благосъстояния .

Най-проблемият от тях е, че в случай че концесионер и зърнопроизводител или притежател на земеделска земя не се схванат, би се стигнало до наложително отчуждаване на аграрни земи и то на цени, разнообразни от пазарните - по държавни разценк и.

Това допуска загуба на бизнес, приходи и усложнени демография и екология, сподели Симеонова.

По думите ѝ, противоконституционността на текстовете в Закона за подземните благосъстояния касаят както нарушаването на постулата за неприкосновеността на частната благосъстоятелност, по този начин и обстоятелството, че въпреки всички подземни благосъстояния да са изключителна държавна благосъстоятелност, концесионерът има правото да придобие право на благосъстоятелност върху тях . Така, те хем биха били държавни, хем частни , прецизира юристът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР