Eurogas (Европейската асоциация за газова индустрия) е открила значителни пропуски

...
Eurogas (Европейската асоциация за газова индустрия) е открила значителни пропуски
Коментари Харесай

Eurogas критикува меко ЕК за измененията в газовата директива


Eurogas (Европейската асоциация за газова индустрия) е разкрила обилни пропуски в предложенията на Европейска комисия за контролиране на газовите потоци при вноса на газ от страните отвън Европейски Съюз (трети страни). Това излиза наяве от формалното мнение, получило гласност на 9 януари 2018 година
Става въпрос за предложенията на Европейска комисия от 8 ноември 2017 година за изменение на Директива 2009/73 / Европейска общност (Директива за естествения газ) по отношение на общите правила за вътрешния пазар на природен газ.

В документа се акцентира, че Eurogas поддържа напъните за цялостно и бързо използване на Третия енергиен пакет за всички страни - членки и разширението на Директивата за природния газ, доколкото това уголемение би асъдействало за сигурността на газовите доставки.

В същото време съгласно Eurogas първичният разбор на разширението на Директивата за природен газ допуска, че предлагането на Европейска комисия по-вероятно ще има неподходящи и нездравословни резултати в редица райони.

В предлагането се откриват спънки пред съществуващите газопроводи за Европейски Съюз от Medgaz (Алжир – Испания) Trans Med –– (Тунис-Италия ), Green Stream (Либия – Италия) Maghreb – Europe (Мароко – Испания) и така нататък, като по този метод се основават опасности за сигурността на доставките в Европейски Съюз, капиталовата сигурност на разработчиците и операторите на планове както и за по-разширената търговия и геополитическите връзки с тези страни, се споделя в мнението.

Освен това от Eurogas считат, че разширението на Директивата за газа води до рисковете при построяването на нови газопроводи – да вземем за пример East Med (Израел-Гърция) или газопровода, предусещащ доставка на природен газ от Каспийския район до Европейски Съюз.

Документът подлага на рецензия от правна позиция използването на Директивата за природния газ в изключителната икономическа зона. Експертите от газовата асоциация считат, че това би трябвало да бъде деликатно оценено по отношение на възможните несъответствия с UNCLOS (Конвенцията на Организация на обединените нации за морско право).

В мнението се подлага на деликатен разбор и въздействието на разширението на газовата инструкция във връзка с суверенитета на страните - членки и изключително на правото им на избор на енергийните потоци. Според специалистите избрани текстове от Директивата постанова точно ограничение на суверенитета, като страните - членки на процедура се лишават от съществуващата понастоящем опция да водят сами договаряния за двустранни междуправителствени съглашения с трети страни експортьори.

От Eurogas подлагат на разбор опциите за дерогация, ограничението на опциите за нови газопроводи, неравностойното отнасяне на LNG и газопроводите, което може да повлияе както на разнообразието, по този начин и на конкуренцията при доставките. Освен това документът се нуждае и от предварителна оценка на въздействието.

http://www.eurogas.org/uploads/media/18PP002_-_Eurogas_views_on_the_modification_of_the_Gas_Directive.pdf

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР