Ако сте забелязали, че получавате главоболие преди гръмотевична буря, напълно

...
Ако сте забелязали, че получавате главоболие преди гръмотевична буря, напълно
Коментари Харесай

Защо преди гръмотевична буря получаваме главоболие – причината не е само в атмосферното налягане

Ако сте забелязали, че получавате главоболие преди гръмотевична стихия, изцяло допустимо е това да не е инцидентно. Времето се смята за един от факторите за появяването на главоболие. Има даже термин, наименуван „ пристрастени към времето “, който се отнася за хора, които се усещат по-зле в следствие от измененията в метеорологичните условия. Вярно е, че проучванията за въздействието на метеорологичните условия върху самочувствието на хората са много разнопосочни. Независимо от това, когато времето внезапно се утежни, да вземем за пример преди гръмотевична стихия, в околната среда настъпват промени, които е допустимо да провокират главоболие.

Хората, които се усещат зле при утежняване на времето, се назовават метеозависими

Промените в атмосферното налягане и главоболието

Националната здравна работа на Обединеното кралство показва неприятното време като една от най-честите аргументи за появяването на главоболие. Експертите от Американската фондация за битка с мигрената също настояват, че главоболието може да бъде породено от метеорологичните условия. Но за какво се случва това?

Обикновено мигрените се свързват с промени в атмосферното налягане, което наподобява разумно. Смята се, че някои хора получават главоболие в самолетите по същата причина. Въпреки обстоятелството, че в кабината налягането остава доста по-високо, в сравнение с зад борда, по време на политане и кацане въпреки всичко се следят негови съмнения.

Обикновено тези промени се демонстрират като „ задръстване “ в ушите, което бързо минава. Но значително хора от време на време имат главоболие и даже зашеметяване. Такова положение си има лично име – „ самолетно главоболие “. Обикновено то съставлява пронизваща болежка, която се появява в предната част на главата. Преди гръмотевични стихии и даже елементарни стихии в околната среда в действителност настъпват същите промени – неочаквана смяна в атмосферното налягане.

Много хора изпитват главоболие в самолетите

Но в това време метеорологичната взаимозависимост не е публично приета от здравната общественост като заболяване и не е включена в листата на Международната подредба на заболяванията, призната от СЗО. Причината е, че учените към момента не могат да реализират консенсус. Така да вземем за пример в сплотяващо изследване от 2019 година учените вършат обзор на редица предходни публикации, разглеждащи връзката сред барометричното налягане и главоболието. В доста от документите се показва, че в действителност има връзка.

Така да вземем за пример в едно изследване от 2009 година се споделя, че ниското атмосферно налягане усилва риска от мощно главоболие, което изисква здравна помощ. Това е много огромно изследване, в което вземат участие 7000 души.

Като цяло обаче резултатите могат да се дефинират като спорни, тъй че е мъчно да се създадат еднопосочни изводи. Нещо повече, в едно по-ново изследване, извършено през 2023 година, учените също не съумяват да стигнат до еднопосочни изводи. Следователно учените не са изцяло сигурни, че точно налягането предизвиква главоболие.

Защо измененията в атмосферното налягане предизвикват главоболие

Въпреки че учените към момента не са сигурни в резултата на атмосферното налягане върху самочувствието, доста хора евентуално са го изпитвали. Но за какво се случва това? Съществуват няколко теории по този въпрос. Според една от тях тригеминалният нерв, един от най-големите черепномозъчни нерви, е отговорен за множеството главоболия и болки в лицето.

Главоболието може да бъде породено от лицевия нерв, който е сензитивен към атмосферното налягане

Вероятно тригеминалният нерв е сензитивен към измененията в атмосферното налягане в мястото на свързване с тясната тръба на междинното ухо. Проучване от 2010 година открива, че ниското атмосферно налягане покачва електрическата интензивност на някои неврони в ядрото на мозъчния дънер, отговорно за предаването на сетивната информация от лицето. Именно това става причина за болката. Вярно е, че проучването е извършено върху плъхове, само че е изцяло допустимо резултатите да се отнасят и за хората.

Съществува и версия, че главоболието може да е обвързвано с дисбаланс на налягането в синусите. Както изясняват специалистите, сходен дисбаланс може да аргументи болежка в предната част на главата и зад очите.

Други аргументи за появяването на главоболие преди гръмотевична стихия

Атмосферното налягане не е единствената причина за главоболието преди гръмотевична стихия. Според Американската фондация за битка с мигрената влажността и измененията в температурата могат да играят значима роля. Така да вземем за пример изследване, извършено от чиновници на детската болница „ Милосърдие “ в Канзас, открива, че когато влажността е висока, вероятността децата и младежите да получат главоболие е с 59% по-голяма. Ако влажността е била естествена, този % е бил 21%. Друго изследване демонстрира, че при неприятно облачно време хората имат по-висок предел на сензитивност към болката.

Повишената мокрота може да бъде една от аргументите за появяването на главоболие

Предполага се също по този начин, че другите типове фактори на главоболието могат да влияят на другите хора по друг метод. Например при изследване през 2000 година пациенти, изложени на въздействието на топлите западни ветрове в Южна Канада, оповестяват, че се усещат по-зле по друго време и в отговор на разнообразни условия. Възможно е, защото другите хора по друг метод са чувствителни към другите метеорологични условия, доста от предходните изследвания да са спорни и да пречат на учените да реализират консенсус.

Необходими са огромни и задълбочени проучвания, с цел да се създадат недвусмислени изводи по отношение на факторите на главоболието и механизмите на тяхното влияние върху организма. Засега можем единствено да заключим, че метеорологичната взаимозависимост е напълно действителен проблем, който визира доста хора.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР