EURACTIV е независима пан-европейска медийна мрежа, специализирана по въпросите на

...
EURACTIV е независима пан-европейска медийна мрежа, специализирана по въпросите на
Коментари Харесай

EURACTIV: Европа е на прага на социална катастрофа 


EURACTIV е самостоятелна пан-европейска медийна мрежа, профилирана по въпросите на Европейски Съюз, основана е през 1999 година

Ако семействата нямат покупателна дарба, търсенето се свива. Когато търсенето се срине, производството също рухва, а с него изчезват и работните места. Това е циничен кръг. Вървим право към всеобхватна обществена злополука

Временното стабилизиране на енергийните цени и относително меката есен внасят известно утешение у европейския хайлайф. Последното направено изследване в Европейски Съюз обаче сочи, че рецесията, която тази зима ще обхване континента, към този момент е тук.

Една четвърт от европейците показва паника от несигурната обстановка в която се намират, до момента в който болшинството към този момент се е сблъскало с финансовите усложнения, разкри предходната седмица изследване на френската неправителствена организация Secours Populaire. Заедно с изследователския институт IPSOS и други европейски партньорски организации, интервюирани са били 6000 европейци по въпроса за несигурността в шест страни: Франция, Италия, Гърция, Германия, Полша и Обединеното кралство.

„ Много мощно нараства несигурността в Европа “, показа пред EURACTIV генералният секретар на Secours Populaire Хенриет Стейнберг. Данните от интервюираните в Гърция демонстрират, че за 51% от тях, непредвиден разход може да ги разори. Този сегмент на „ изпадащи “ хора в Германия е 18%, във Франция, Италия, Полша и Обединеното кралство се движи сред 20-25%.

„ Нараства паниката, че от ден на ден и повече европейци не могат да намерят жизнеспособни решения, с цел да устоят себе си и фамилиите си. Мнозина към този момент са изправени пред тежка финансова обстановка: би трябвало да лимитират пътуванията си, да понижат отоплението, да търсят помощи от родственици, да се наемат на спомагателна работа (ако могат да намерят такава), с цел да могат да свържат двата края. Проучването демонстрира, че всички европейци имат сходни или идентични проблеми: храна, опазване на здравето, жилище, обезпечаване на децата си. Това е всекидневието на десетки милиони “, прецизира Стейнберг.

Годишната инфлация в еврозоната се чака да възлезе на 10,7% за октомври 2022 година – по отношение на 9,9% за септември, съгласно предварителната оценка на Евростат – статистическата работа на Европейския съюз.

Спестяванията на забележителен брой европейци се стопяват: 42% от интервюираните признават, че молят околните си да им дадат пари на заем, с цел да се устоят. Процентът на заеми е най-голям в Гърция (63%), следвана от Обединеното кралство, Италия и Полша (между 40% и 41%), Франция (36%) и Германия (35%). Тези числа са „ сигнален сигнал “, съгласно Стейнберг. „ Хората към този момент не могат да оцеляват “.

Но заемите не са стабилно средство в дълготраен проект. От една страна, „ хората не смеят да изискат пари от околните си или роднините просто не могат да им оказват помощ “, сподели пред EURACTIV Орели Труве – народен представител от левицата във френското Национално заседание и член на комисията по икономическите въпроси. От друга страна семействата са принудени да теглят потребителски заеми. Ала това може да се окаже рисковано, защото лихвените проценти нарастват.

„ Ако семействата към този момент не са платежоспособни съществува краен риск от финансова и банкова рецесия, както по времето на ипотечната рецесия от 2007г. в Съединените щати “, сподели Труве, който се застъпва за възобновяване на покупателната дарба на най-бедните семейства, с цел да се съживи растежът.

„ Защото в случай че семействата към този момент нямат покупателна дарба, тогава търсенето се срутва. Ако търсенето се срине, производството също се срутва, а с него и работните места. А това е циничен кръг. Вървим право към обществена злополука “, посочи френският народен представител.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР