Етиопия обяви днес извънредно положение, след като въоръжени сили от

...
Етиопия обяви днес извънредно положение, след като въоръжени сили от
Коментари Харесай

Етиопия обяви извънредно положение и призова жителите на Адис Абеба да се въоръжат

Етиопия разгласи през днешния ден изключително състояние, откакто въоръжени сили от северния район Тиграй оповестиха, че са завладели територии и обмислят поход към столицата Адис Абеба, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Това е най-драстичната смяна в политическия и публичния живот на страната, откогато стартира демократизацията при премиера Абий Ахмед Али през 2018 година, след десетилетия на репресивно ръководство. Според сътрудник на катарската в Адис Абеба концепцията е да продължи минимум две седмици.

Съобщението, публикувано по държавна медия, пристигна два дни откакто министър председателят Абий Ахмед прикани жителите да заловен оръжие и да се защитят от Фронта за избавление на народа на Тиграй (ФОНТ, прочут на британски като TPLF).

По-рано през днешния ден управляващите в Адис Абеба споделиха на жителите да записват оръжията си и да се приготвят да пазят кварталите си.

Извънредното състояние беше наложено откакто ФОНТ обявиха, че през последните дни са завладяли няколко града (сред тях стратегическите Десие и Комболча в провинция Амхара) и че обмислят поход към столицата Адис Абеба, ситуирана на към 380 километра южно от техните предни позиции.

 Адис Абеба
© Reuters

Адис Абеба

Адис Абеба е мегаполис с население над 5 млн. души в една от най-големите африкански страни, където живеят над 113 млн. Говорителят на ФОНТ Гетачу Реда разгласи през вчерашния ден, че ще се сътвори краткотрайно държавно управление след преодоляването на Адис Абеба, само че Абий и министрите му няма да бъдат поканени.

Ограничения като преди времето на Абий

Етиопия наложи такава мярка последно през февруари 2018 година за 6 месеца преди предаването на властта на Абий. Тогава беше натрапен полицейски час и придвижването на хора беше лимитирано, а хиляди бяха арестувани.

Така изключителните пълномощия на управляващите припомнят времето, преди Абий да поеме и да либерализира внезапно политическия живот в страната. С тази си стъпка Абий отприщи доста безредици в обособените щати, само че и направи стъпки за районна стабилизация - в това число с - и.

С потвърждаването на апела му отпреди два дни: - се основава комитет за изключителното състояние, който ще се оглавява от министъра на защитата и ще се надзирава персонално от Абий;
- усилват се опциите за задържане и инспекции на хора без правосъдно решение, в случай че са обвинени във " връзки с терористични организации " ;
- армията може да поеме ръководството в обособени щати и да постанова вечерен час;
- откриват се пропускателни пунктове или блокади по определени пътища;
- може да се ограничи правото на пътешестване и даже разходка .
Отправя се апел жителите на Адис Абеба да заловен оръжия, с цел да пазят кварталите си. За задачата жителите имат два дни да записват оръжията си или да ги предадат на държавното управление или на родственик, който може да ги употребява.

Конфликтът, засегнал репутацията на Нобелов лауреат

Конфликтът, когато сили, лоялни на ФОНТ, измежду които и бойци, превзеха военни бази в северния район Тиграй. В отговор Абий изпрати още войски там.

ФОНТ господства в националната политика от близо 3 десетилетия насам, само че загуби доста от въздействието си, откакто през 2018 година Абий застана отпред на властта, след години антиправителствени митинги. Отношенията с ФОНТ се утежниха откакто организацият упрекна Абий в централизиране на властта за сметка на районните щати в Етиопия. Абий отхвърли това обвиняване.

Конфликтът в страната, в миналото считана за постоянен съдружник на Запада в раздорен район, провокира гладуването на 400 хиляди души. Хиляди цивилни починаха, а над 2.5 млн. души в северната част напуснаха домовете си.

Реакции

Специалният делегат на Съединени американски щати за страните от Африканския рог Джефри Фелтман съобщи през днешния ден, че Съединени американски щати са разтревожени от влошаващата се филантропична обстановка на север и прикани всички страни да намерят способи да понижат напрежението и да позволен доставянето на помощи. Той сподели още, че Вашингтон вижда знаци за апетит и недохранване и че главно държавните рестрикции пречат за това филантропичната помощ да стигне до хората. Етиопското държавно управление отхвърли да не позволява доставки с храни.

Върховният външнополитически представител на Европейския съюз Жозеп Борел изрази угриженост, че изключителното състояние може да тласне страната към революция.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е извънредно угрижен от ескалацията на принуждение в Етиопия и оповестяването на изключително състояние, заяви довечера неговият представител Стефан Дюжарик, представен от " Ройтерс ". Говорителят уточни, че генералният секретар на Организация на обединените нации още веднъж е призовал за неотложно преустановяване на огъня, безграничен достъп за филантропичната помощ и изчерпателен народен разговор за решение на рецесията.

 Абий Ахмед
© Reuters

Абий Ахмед

Съединени американски щати в последната година пробват посредством Фелтман да въздействат по-активно в Африканския рог. Американския президент Джо Байдън разгласи, че възнамерява да отстрани Етиопия от листата на страни, които имат право на безмитен достъп на артикули до американския пазар. В писмо до конгреса Байдън приказва за " съществени нарушавания " на човешките права. Решението евентуално ще влезе в действие през януари, като съгласно Адис Абеба не трябва да бъде наказван народът на страна, която се " изправя против размирен сили ". Заради позициите на Байдън за спора в Тиграй - изразявани и от някои европейски представители - в етиопското общество обаче елементарно се насаждат антиамерикански настроения. По-рано тази година в Адис Абеба имаше протест,, на който се развяваха плакати с послания против Съединени американски щати и фотоси на президентите на Русия и Китай, Владимир Путин и Си Цзинпин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР