Етановата киселина, наречена оцетна киселина, най-често се среща в козметиката

...
Етановата киселина, наречена оцетна киселина, най-често се среща в козметиката
Коментари Харесай

Оцетна киселина в козметиката – какво е това? Научете за приложението и свойствата

Етановата киселина, наречена оцетна киселина, най-често се среща в козметиката за грижа за проблематична кожа, в това число мазна и акне.

Сред скъпите й свойства са: антибактериално и противовъзпалително, което е потребно при лекуването на някои кожни болести.

Това обаче не са всичките й свойства! Проверете какво деяние и приложимост има оцетната киселина в козметиката.

Оцетът нормално се употребява в съвсем всеки дом. Малко хора обаче знаят, че за присъщата му миризма се дължи оцетната киселина, която има неповторими свойства, с помощта на които намира необятно приложение в козметиката.

Много кожни лекари, въз основа на модерни проучвания, демонстрират, че оцетът може да бъде лек за доста кожни проблеми. Какво е оцетна киселина и защо се употребява? Нека стартираме с представянето на героя на тази публикация.

Оцетна киселина – какво е това и по какъв начин се прави?

Оцетната киселина ( в резюме AA) е известна като етанова киселина, етилова киселина и карбоксилна киселина.

Това е органично химично съединяване, принадлежащо към групата на карбоксилните киселини, формирано в процеса на ферментация на оцета.

Намира необятно приложение в в хранително-вкусовата индустрия, където се получава посредством оцетна ферментация на етанол като непряк артикул.

В по-голям промишлен мащаб се получава посредством карбонилиране на метанол или при окисление на бутан. Интересното е, че може да се създава посредством филтрация (пречистване) на дървесина.

Етановата киселина, известна като оцетна киселина, участва във всеки оцет: спиртен, ябълков, винен, оризов и така нататък В състава на INCI тя е означена като оцетна киселина. В питателните артикули ще го намерите под E260.

В чиста форма е безцветна течност с присъща миризма, мощно корозивна, причиняваща раздразнение на лигавиците.

Тя е хигроскопична, което значи, че има способността да всмуква влагата от околната среда.

Освен това има висока точка на шупване и слаба резистентност на мраз, тъй че при доста ниски температури на повърхността му могат да се появят кристали – това се отнася единствено за чистата форма.

Като любознание ще прибавим, че оцетът е прочут на човечеството от дълго време, да вземем за пример има доказателства, че Хипократ е употребявал оцет за лечение на рани.

Въпреки това, едвам след 1700 година стартира производството на съединението на чистата оцетна киселина.

Това се случи с помощта на активността на немския химик Георг Ернст Щал, който дестилира оцетна киселина от оцет.

Това е още по-изненадващо, защото това вещество към този момент е било изолирано от оцета сред 750 и 800 година (от арабския алхимик Джабир Ибн Хайян), тъй че светът трябваше да изчака известно време за разпространяването на оцетната киселина.

Използването на оцетна киселина

Оцетната киселина се употребява постоянно в хранително-вкусовата, текстилната, химическата и фармацевтичната индустрия.

Използва се да вземем за пример за произвеждане на изкуствена коприна и множеството латексови тъкани; медикаменти (тук главно аспирин и препарати за стомашно-чревни проблеми), незапалимо фолио и PET бутилки.

Отоплителната индустрия също протяга ръка към него и го употребява, да вземем за пример, за премахване на котлен камък.

В химическата индустрия това е постоянно срещан почистващ сътрудник, присъстващ в почистващите артикули, оцетната киселина се съдържа и в екологичните почистващи артикули. ( 1 )

В козметиката оцетната киселина се появява като сътрудник, регулиращ pH на препарата, като по този метод удължава неговата продължителност. Освен това се употребява като вещество, което обезврежда миризмата на продукта, която може да е неприятна за някои.

В козметиката етановата киселина се употребява в доста ниска, безвредна централизация, заради което не съставлява опасност за кожата.

Съдържанието на AA може да варира от 4% до 10%, като 5% оцетна киселина е най-често срещаната и тази централизация има потвърдени антимикробни и противогъбични свойства.

В една от рецензиите, оповестени в „ International Journal of Dermatology “ през 2021 година, можем да прочетем, че свойствата на оцетната киселина могат да бъдат потребни при лекуването на рани, бактериални и гъбични инфекции. ( 2 )

Освен това се употребява за сърбеж, унищожаване на въшки и лекуване на стрии по време на бременност. Доказано е също, че може да лекува хипертония, диабет и даже злокачествени тумори.

Нека прибавим, че оцетната киселина може да има разнообразни имена според от концентрацията. Например, хранителният (спиртен) оцет има минимум количество от него, т.е. 6-8%, и това е вярно разредена оцетна киселина, употребена основно за консервиране на храни и като фалшификация (тогава се маркира като E260).

От друга страна киселина с централизация 70-80% към този момент е така наречен оцетна есенция. Чистата киселина се назовава ледена оцетна киселина.

Свойства на оцетната киселина

В козметичната промишленост оцетната киселина се употребява основно като регулатор на pH, може да се появи и като неутрализатор на миризми.

В вярната централизация има скъпи козметични свойства, изключително потребни в грижата за проблематична кожа.

Какво е действието на оцетната киселина:

  • контролира рН;
  • обезврежда миризмата на козметичния продукт;
  • има антибактериални и фунгицидни свойства;
  • понижава и предотвратява възпалението;
  • мощно почиства;
  • понижава производството на себум;
  • изсветлява обезцветяванията;
  • ексфолира мъртвата кожа;
  • понижава видимостта на белезите;
  • прави косата блестяща и гладка;
  • може да понижи пърхота.

Тук си коства да се означи, че до момента в който оцетната киселина нормално се смята за безвредна, неалергична и некомедогенна, неправилната й приложимост може да аргументи увреждане на кожата.

Ето за какво се предлага да се употребява единствено в разводнен тип и по този начин се появява в козметиката. Ако желаете да го включите в домашната си грижа, изключително при дерматологични промени, най-добре е да се консултирате с доктор или експерт.

Нека прибавим, че международните организации, изследващи сигурността на козметичните субстанции, считат оцетната киселина за безвредна за приложимост даже по време на кърмене и по време на бременност.

В какви козметични артикули можете да намерите етанова киселина?

Благодарение на своите противовъзпалителни и бактерицидни свойства, оцетната киселина е съставен елемент на козметиката за мазна кожа, в това число проблематична и акне.

Можем да го намерим в козметика за кожа с обезцветявания и козметика за акне. Заради избелващия си резултат може да се появи и в пастите за зъби – тогава работи освен като абразив, само че и придава искра.

Оцетната киселина е постоянно срещана съставна част в козметика като:

  • изплаквания за коса;
  • артикули срещу пърхот;
  • козметика и мехлеми за грижа за кожата с акне;
  • стягаща козметика;
  • изглаждаща козметика;
  • кремове и серуми за лице;
  • кремове за белези и стрии;
  • препарати за обезцветяване;
  • ексфолианти за лице и тяло;
  • препарати за гъбички по ноктите;
  • течни сапуни;
  • пасти за зъби.

Както можете да видите, резултата на етановата киселина не се лимитира единствено до грижата за кожата. Оцетната киселина се употребява и в грижата за косата, изключително за къдрава и скучна коса.

Ефективно затваря люспите на косата, като прави кичурите гладки и блестящи. Ето за какво е честа съставна част на подготвени изплаквания, спрейове и балсами за коса.

Оцетна киселина – обобщение

Етановата киселина, по-известна като оцетна киселина, се употребява в производството на доста козметични артикули.

Благодарение на това, че има бактерицидни, фунгицидни, почистващи и лечебни свойства, ще я откриете най-вече в препарати за акне и мазна кожа.

Има сияещ резултат върху кожата, тъй че наличието й в козметиката за обезцветяване не трябва да изненадва.

Не е всичко! Оцетната киселина идеално подкислява косата и, когато се употребява в изплаквания или балсами, затваря кутикулите на косата, като по този метод ги изглажда и им придава искра.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР