Естонските отбранителни сили изстреляха противотанкови управляеми ракети (ПТУР) SPIKE SR

...
Естонските отбранителни сили изстреляха противотанкови управляеми ракети (ПТУР) SPIKE SR
Коментари Харесай

Ракетите Spike показаха точност на маневри в Естония

Естонските отбранителни сили изстреляха противотанкови управляеми ракети (ПТУР) SPIKE SR (малък обег) по време на проява, която се състоя през септември. Естония е хазаин на годишни маневри на НАТО.

Ракетата SPIKE SR, създадена от EuroSpike (европейско взаимно дружество сред отбранителните компании Rafael Advanced Defense System, Diehl Defense и Rheinmettal Defense), е част от по-голямото, многофункционално и многоцелево семейство на ракетите SPIKE с електрооптично ръководство. SPIKE SR е усъвършенствана управляема ракета, изстрелвана от рамо и предопределена за модерна пехотна война. Сред преимуществата на SPIKE SR е, че е доста лека – единствено 10 кг, лесна е за ръководство и има усъвършенстван обсег от 2000 метра. Лесното потребление на SPIKE SR разрешава на елементарния пехотинец да се образова бързо и да поддържа високо равнище на подготовка, като не е належащо съвсем никакво непрестанно образование.

Отбранителните сили на Естония оцениха оперативността на системата и сполучливо изстреляха две ракети SPIKE SR, които улучиха поставените цели.

Освен изстрелването на бойни ракети, естонската войска тества другите подготвителни благоприятни условия за оръжейната система, в това число за тренировки навън и на закрито. Eстонските отбранителни сили също по този начин оцениха високото равнище на преносимост на SPIKE SR и високо ефикасните тандемни HEAT (High Explosive Anti-Tank) бойни елементи, които разрешават високотехнологично навлизане през съвременна ризница, както и сериозен обсег на пукотевица от 2000 метра.

Тези благоприятни условия усъвършенстват маневреността на пехотните елементи, изправени против опасността от съвременни танкове, които имат по-добра ризница, по-голям радиус на деяние и усъвършенствана оптика, излагащи на риск плановете на ПТУР. Със своята добра дегизировка и опция за приложимост от един боец, SPIKE SR разрешава на бойните сили да стрелят и да се придвижат, без да издават местоположението си. Това е извънредно значимо както при спорове с висока активност, когато има танкова офанзива, по този начин и при хибридна война, когато " прокси бронирани " сили работят, с цел да удържат територия.

Няколко европейски делегации участваха на демонстрацията, както и членове на Клуба на потребителите на SPIKE. Тя бе предшествана от къс инструктаж за употребата на оръжието на участващите в демонстрацията естонски бойни сили.

Разположената в резервоар с размер 98 см SPIKE SR е доста елементарно портативна и разрешава на пехотата бързо да се разгърне с оръжието при всевъзможни наземни пехотни маневри.

През септември 2019 година Министерството на защитата на Естония подписа рамково съглашение с EuroSpike на стойност 40 млн. евро за доставката на ПТУР SPIKE LR, пускови установки и свързаната с тях поддръжка и образование. Договорът включва пускови устройства ICLU (Integrated Control Launch Units) и бойни ракети SPIKE.

Естония е измежду 35-те страни и една от 19-те страни в Европейски Съюз и НАТО, които употребяват SPIKE. Над 33 000 ракети SPIKE са доставени до момента в разнообразни точки на света, като над 5500 от тях са изстреляни по време на образование или в действителни бойни дейности.

Израелската държавна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd., която е част от EuroSpike, взе участие интензивно в процеса на рационализация на Българската войска, включително и в търга за доставката на 150 нови бронирани машини за потребностите на българските Сухопътни войски в партньорство с мултинационалната GDELS.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР