Естония, най-напредналата в технологично отношение страна в ЕС, блокира 760

...
Естония, най-напредналата в технологично отношение страна в ЕС, блокира 760
Коментари Харесай

Естония блокира 760 000 електронни ID карти

Естония, най-напредналата в софтуерно отношение страна в Европейски Съюз, блокира 760 000 електронни карти за идентификация през предходната седмица, предава Bleeping Computer. Причината за това е открит криптобъг в чиповете Infineon. Уязвимостта, наречена ROCA, е разкрита в средата на предишния месец. Проблемът във фърмуера на чиповете се показва в генерирането на слаби RSA криптографски ключове, което може да разреши на атакуваща страна да дефинира цената на частния ключ по тази на обществения. Разработчиците, натъкнали се на уязвимостта са алармирали навреме Infineon, както и фирмите, употребяващи въпросните чипове. Една от тези компании е Gemalto, притежател на компанията, която обезпечава системите, с които естонските управляващи издават електронните документи. Оказало се, че всички карти издадени в интервала октомври 2014 – октомври 2017 употребяват слаби ключове за отбрана на информацията в ID картите.

В края на предходната седмица, естонските управляващи са блокирали и деактивирали всички уязвими карти. Те са премахнали документите на над 760 000 карти от системите си, което значи, че засегнатите ще могат да употребяват електронните си идентификационни карти, както в положителното остаряло време – да потвърдят своята идентичност. Електронните ID карти в Естония се употребяват с изключение на като способ за идентификация, също и като документ за здравно обезпечаване, за слагането на електронни подписи, за идентификация при банкови интервенции, за гласоподаване, за подаване на данъчни заявления, потреблението на електронни предписания и други

Очаква се идващите седмици да започва и процеса по замяната на електронните документи на близо половината поданици на прибалтийската страна.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР