Естествено вещество, което лесно елиминира една от главните причини за

...
Естествено вещество, което лесно елиминира една от главните причини за
Коментари Харесай

Откриха в кардамона ключ към ново поколение антибиотици

Естествено вещество, което елементарно отстрани една от основните аргументи за устойчивостта на микробите към антибиотици, беше изследвано от учени от Донския държавен механически университет като част от интернационален екип. Според създателите биоактивните съединения на зеления кардамон (Elettaria cardamomum) попречват образуването на бактериални биофилми, тъй че те ще бъдат потребни при основаването на нови антимикробни медикаменти. Резултатите са оповестени в списание Frontiers in Microbiology.

Бактериалният биофилм е многослойна конструкция, формирана от микробната общественост за отбрана от нападателна среда, както и от действието на медикаменти. Слой от полимери, вградени в клетъчната матрица, служи като " щит " за бактериите. Те обезпечават устойчивостта на микроорганизмите както към антибиотиците, по този начин и към действието на човешката имунна система.

Днес бактериите стават все по-устойчиви на постоянно употребяваните антибиотици и способността да се образуват биофилми, съгласно учените, играе значима роля в този развой. Търсенето на нови медикаменти, които могат да се борят с устойчиви варианти на микроби без риск за организма като цяло, е основна област във фармакологията, сигурни са учените.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Злоупотребата с антибиотици излага на риск всички. Пациенти...

Новото изследване демонстрира, че етеричните масла от зелен кардамон (Elettaria cardamomum) са чудесно средство за битка с биофилмите. Учените са открили високия капацитет на биоактивни съединения въз основата на това растение в битката против редица бактериални патогени, в това число Е. coli, стрептококи, салмонела и други.

" Според Националния здравен институт на Съединени американски щати минимум 80% от инфекциозните болести са породени от бактерии, способни да образуват биофилми. Етеричното масло от зелен кардамон ще помогне в битката с устойчиви на голям брой медикаменти микроорганизми. Вече в централизация от 0,125%, той дейно потиска образуването на биофилми в грам-отрицателни патогени на хора и животни “, сподели Михаил Чикиндас, началник на Центъра за агробиотехнологии, професор в катедрата по хранителни науки в Държавния университет в Ню Джърси.

Ефектът, както обясниха учените, се реализира посредством угнетяване на така наречен „ възприятие за кворум “ при бактериите - химическият „ език “ на микроорганизмите. Усещането за кворум контролира живота на бактериалната общественост, по-специално, генерирайки сигнал за образуването на биофилми в отговор на изискванията на околната среда.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
700 000 души стават жертва на антибиотична устойчивост всяка година в международен мащаб. По данн...

Съединенията, които придават на кардамона зелени антимикробни свойства, включват а-терпинилацетат, 1,8-цинеол, линалоол ацетат, сабинен и няколко други, споделиха учените.

Кардамонът се употребява в хранително-вкусовата индустрия като функционална добавка, безвреден подобрител на усета и консервант. Също по този начин екстрактът от това растение има антиоксидантни свойства, което усилва цената му като хранителна добавка.

Учените са уверени, че кардамонът може да се употребява при създаването на нови органични медикаменти за битка с микроби, устойчиви на голям брой медикаменти. Съединенията, получени от зеления кардамон, могат също да обезпечат опция на химическите консерванти и да оказват помощ за създаването на артикули с продължен период на валидност, споделят създателите на проучването. То е извършено в съдействие с специалисти от Китай, Съединени американски щати, Пакистан и Ирак.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР