Есенното лошо време засяга не само шофьорите, но и превозните

...
Есенното лошо време засяга не само шофьорите, но и превозните
Коментари Харесай

Защо есенното време е опасно за шофьорите и автомобилите?

Есенното неприятно време визира освен водачите, само че и транспортните средства. За какви компликации би трябвало да се подготвите, ще ви напомним в този момент. През септември светлите часове на деня са видимо по-кратки и по-студени. Промените в нощните и дневните температури към този момент надвишават 10 градуса, а от време на време заран скалата на термометъра пада под пет градуса. Асфалтът се охлажда и сцеплението на гумите се утежнява. Честите дъждове и тиня също оказват въздействие върху положението на техническите системи. Освен това купчините гниещи листа върху асфалта въздействат отрицателно на ръководството.
Сънливост
Поради намаляването на светлата част от денонощието, умората на човек се усилва и вследствие на това и неговата унесеност. Липсата на слънчева светлина води до преструктуриране на организма и предизвика производството на хормона на съня - мелатонин. Затова водачите би трябвало да бъдат по-внимателни към личната си устойчивост и да бъдат готови за обстоятелството, че в непредвиден миг може да им се доспи. Автомобилистите би трябвало да оценят съответно положението си, преди да седнат зад кормилото.
Мъгли
Мъглите се появяват по пътищата вечер, през нощта и сутринта. Те основават много предизвикателни условия за шофиране. Видимостта може да падне до 3-10 метра, което прави придвижването мъчно или невероятно. Най-добре е при такива условия да намалите скоростта до 40 км/ч, а при нулева видимост да спрете напълно, само че не на пътя, а да се придвижите по-настрани от него, с цел да не създавате спешни обстановки.

Силни дъждове
Силните превалявания също основават доста компликации. Те освен утежняват видимостта, само че и понижават коефициента на сцепление на гумите с асфалта. Пътната настилка става хлъзгава, заради което спирачният път се усилва. Освен това в дълбоки локви може да възникне резултат на аквапланинг, при който при висока скорост колелата не контактуват с асфалта. Между пътя и гумите се появява пласт течност, което прави автомобила неконтролируем за известно време. Ефектът трае секунди, само че неумелите дейности на лидера могат да доведат до проблеми в този къс интервал. Тук е значимо да не изпадате в суматоха, да не завъртате кормилото и умерено да изчакате, до момента в който колата премине дълбоката част на локвата.
Мръсотия и жълти листа
През пролетта огромни трактори напущат полетата по пътищата, изкарвайки килограми кална почва от гигантските си колела. При влажно време тази почва се разнася по пътя, трансформирайки я в заплаха. Ако вали, тогава пред такива нечисти зони е належащо да се забави и да се премине през тях деликатно, без ненадейно прекъсване. В противоположен случай съществува риск от плъзгане. Листата също са една от есенните рискове на пътя. Те се мокрят, прилепват към пътя и образуват хлъзгава повърхнина с по-малко сцепление. При тези условия човек би трябвало да бъде внимателен и да поддържа скоростта не по-висока от 60 км/ч. След като преминете листата, можете да се върнете към нормалното си движение на шофиране.
Климатичен надзор
През летните месеци в дренажните отвори и във въздухозаборниците се натрупва доста нечистотия. Трябва да се отстрани, преди да стартират изобилните дъждове. Листата се прибавят към съществуващия проблем, което пречи на упоменатите системи да работят обикновено. Ако се запушат тези канали водата може да попадне в електрическата система на колата, в това число и в блока за ръководство на мотора. За да се избегнат къси съединения, е по-добре да се почистят дренажните канали, както и вентилационните решетки, ситуирани в основата на предното стъкло. Освен това не е зле да почистите или да промените въздушния филтър и филтъра на купето.
Налягане в гумите
Тъй като междинната температура на въздуха спада, налягането в гумите също спада. Разликата е към 0.1 бара на всеки 10 градуса. Така че, в случай че гумите са били напомпани още през юли при 30-градусова горещина, то през септември при 5 градуса температура на въздуха налягането може да спадне доста, което ще наруши ръководството на автомобила. Ето за какво не пречи да свържете компресор към гумите и да доведете налягането до работни стойности.
Корозия
През есента рискът от корозивни процеси се усилва. Високата мокрота и появяването на средства срещу замръзване по пътищата оказват неподходящо влияние върху автомобила. Като цяло, в случай че колата надалеч не е нова и на някои места към този момент се виждат следи от наслойка, тогава не би трябвало да чакате зимата, с цел да нанесете антикорозионни покрития, и е по-добре да започнете обработката през есента. Така каросерията ще бъде по-добре предпазена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР