ЕС предлага инвестиции на стойност 6 млрд. евро за страните

...
ЕС предлага инвестиции на стойност 6 млрд. евро за страните
Коментари Харесай

Офертата на ЕС към Западните Балкани: 6 млрд. евро срещу реформи

ЕС предлага вложения на стойност 6 милиарда евро за страните от Западните Балкани, с цел да ги подкрепи с провеждането на промените, нужни за интеграцията с блока. Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по време на визитата си в Скопие в понеделник. Визитата й в македонската столица е част от четиридневната ѝ обиколка в страните от Западните Балкани, по време на която Европейски Съюз ще показа проекта на блока за развиване на района.

Същия ден Фон дер Лайен посети и Прищина, където се срещна с президента на Косово Вьоса Османи Садриу. Председателят на Европейска комисия ще посети още столиците на Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина, където ще се срещне с водачите на страните от района. План за развиването на района Според Урсула фон дер Лайен проектът за развиване на Европейски Съюз има за цел да подтиква стопанските системи на страните от Западните Балкани, като по нейни думи той " има капацитета да удвои размера на вашата стопанска система за едно десетилетие ". Планът на Европейски Съюз включва отваряне на общия пазар за страните от Западните Балкани в седем области, измежду които свободно придвижване на артикули и услуги, превоз и енергетика. Председателят на Европейска комисия също по този начин прикани страните от района да основат общ районен пазар, чието основаване ще " усили Брутният вътрешен продукт на Западните Балкани с 10% ".

Пакетът на Европейски Съюз съставлява отлична опция за Република Северна Македония, защото тя може да удвои стопанската система си единствено за 10 години. Въпреки обещаващите благоприятни условия, стопанската система на Скопие към момента би трябвало да навакса изоставането си от 42% от междинния приход в Европейския съюз.
Реклама
Ето за какво задачата е, сподели Фон дер Лайен, да работим дружно и да реализираме забележителен стопански напредък в границите на едно десетилетие.
Председателят на Европейска комисия прикани страните от района да основат общ районен пазар.
По думите ѝ отварянето на единния пазар за страните от Западните Балкани, както и завършването на общия районен пазар, допуска постигането на редица промени. Като нужни промени за Северна Македония Фон дер Лайен уточни основаването на ефикасна обществена администрация, постоянни обществени финанси, усъвършенствана бизнес среда, както и промени за независимостта на правосъдната система и битката с корупцията.

Председателят на Европейската комисия заяви, че Европейски Съюз е предложил пакет вложения на стойност 6 милиарда евро по сходство на NextGenerationEU, чиято цел е постигането на нужните промени в района.
Реклама Посещение в Косово
В понеделник ръководителят на Европейска комисия посети и столицата на Косово, където се срещна с президента на страната. По време на визитата си в Прищина фон дер Лайен прикани Косово и Сърбия да възстановяват връзките си, заявявайки, че е от " извънредно значение и двете страни да се ангажират и да си сътрудничат ".

Тя добави, че е разискала с Вьоса Османи започването на процедура за основаването на Асоциация на общините със сръбско болшинство. Фон дер Лайен съобщи, че Сърбия също по този начин ще би трябвало да признае Косово, което е тематика, която ще разиска по време на визитата си в Белград.

Процесът на присъединение в района, на който преди години беше дадено участие в Европейски Съюз, се забави, основно заради нежеланието на 27-те членки на блока и неналичието на промени в целия район. Сърбия и Черна гора бяха първите в района, които започнаха договаряния за участие в Европейски Съюз, а Албания и Северна Македония започнаха договаряния с Брюксел предходната година. Босна и Косово обаче към момента изостават от своите съседи в този развой.
Свързани публикации Какво значат за България концепциите за Европейски Съюз на разнообразни скорости 29 септември 2023, 06:28 Посланикът на Северна Македония: Смятам, че до ноември може да впишем българите 1 септември 2023, 11:27 Трудният път на евроинтеграцията за Северна Македония 1 септември 2023, 11:13
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР