ЕС е нетен вносител на потребителски стоки, а огромна част

...
ЕС е нетен вносител на потребителски стоки, а огромна част
Коментари Харесай

Как Зелената сделка ще промени производството на потребителски стоки

ЕС е чист вносител на потребителски артикули, а голяма част от индустриалните негативи и от отпадъците остават в страните производителки За да понижи ековъздействието Европейска комисия вкарва стандарти за повторна приложимост, преработване, безотпадни артикули и така нататък, които ще своят вноса Някои страни са мощно подвластни от износа на такива артикули за Европейски Съюз и това ще е потрес за стопанските системи им
Потребителските артикули, които близо 450 милиона поданици на Европейски Съюз употребяват в изобилни количества в всекидневието си, са огромен екологиен проблем с разнородни измерения. Тук се включва облеклото, козметиката и хигиеничните артикули, електронните устройства и опаковките от тези артикули. Целите на са амбициозни в тази част: Европейски Съюз желае да понижи доста цялостното потребление на материали, които са ресурсоемики и енергоемки и са сложни за преработване. Това значи няколко неща:

Продуктите би трябвало да станат по-дълготрайни, да могат да се поправят по-лесно, да са рециклируеми и да имат дизайн, който разрешава повторна приложимост и промяна на части. Повече артикули, които са безотпадни или са основани от рециклирани материали Ще се свие цяостното ползване и на вноса на артикули, които не дават отговор на нвоите стандарти

Огромната част от тези артикули обаче се основават не в Европейски Съюз, а в разрастващи се страни, които са стопански подвластни от голямото ползване на Европейски Съюз. Ограничаването на вноса би имало мощен отрицателен резултат върху тях и това би трябвало да се има поради. За това предизвестява отчетът " Компас за интернационална смяна на системата ", отдаден на световния резултат от Зелената договорка на Европейски Съюз. Той е направен от Open Society European Policy Institute (OSEPI), Club of Rome и компанията SYSTEMIQ и се употребява с поддръжката и утвърждението на Европейска комисия.
Реклама
Документът преглежда евентуалните интернационалните последствия от европейския зелен преход в осем базови стопански екосистеми. В поредност изявления " Капитал " показва прогнозата за резултатите в тях. Тук може да прочетете какви ще са резултатите в, и.
Сектор с големи недостатъци
Eкологичните и обществени негативи от производството на множеството потребителски артикули действително са за страните производителки, до момента в който Европейски Съюз е огромен чист вносител. Например разхищението на 90% от водата и 75% от излъчванията на парникови газове от текстилната промишленост се случват отвън Европейски Съюз, а облеклата се внасят подготвени главно от Азия (стойността на този импорт е 109 млрд евро, а три четвърти идва от Китай, Бангладеш и Турция). По същия метод в електронната промишленост 85% от излъчванията и 90% от другите замърсители се генерират по интернационалните вериги за доставки. Добивът на сериозни за електрониката първични материали да вземем за пример носи големи опасности за околната среда в Китай, Демократична република Конго, Руанда и Съединени американски щати.

В същото време европейският ритейл бранш се възползва от нарастналото търсене на потребителски артикули. В Европа има великански фешън ритейлъри - да вземем за пример Inditex с доходи от 28,2 млрд евро преди пандемията. Континентът е третият по величина пазар за електроника и медийни артикули в света с доходи от 72 млрд евро през 2019 година и предстоящ междинен ритъм на напредък от 7% годишно. до 2024 година Компютърните и електронните артикули са измежду първите две категории вносни артикули в Европейски Съюз (13% от общия внос).
Реклама Какво е ситуацията в този момент Екологичната и обществена тежест от производството в този момент е изнесена в страни отвън Европейски Съюз Отпадъците на бързата мода и потребителската електроника от Европейски Съюз предизвикват рисково замърсяване и здравни опасности в страни с ниски приходи Вносът на текстил от Европейски Съюз води до икономическа взаимозависимост в Бангладеш, Камбоджа, Мианмар и Кения, както иняколко други страни В огромните страни производителки на потребителски артикули пазарната мощ на Европейски Съюз води до несигурни условия на труд
Електронните боклуци и отпадъците от бързата мода, генерирани от несъразмерното ползване в Европа, обаче се изнасят в трети страни - главно в Африка и Югоизточна Азия, създавайки съществени опасности за здравето и вреди за околната среда в тези райони. Европа е изнесла 11,6 млн тона електронни боклуци през 2017 година

Някои от дестинациите за тези боклуци - страни с ниски приходи като Гана, Нигерия и Тайланд, в действителност нямат нужния потенциал да ги рециклират. Огромна част от тях отиват в депа, изгарят се или се търгуват нелегално. Проблемът с електронните боклуци има капацитет да сътвори здравни рецесии в градските региони, като служащи в противозаконни депата са изложени на токсични съединения, някои от които са канцерогенни. Отделно тези боклуци могат да замърсят подземни води, почва и въздух.

Депата за артикули от бърза мода също моагт да причинят екологични и здравни рецесии: ганайският град Акра да вземем за пример претърпява огромни наводнения, които се утежняват от отпадъците от облекла, които запушват каналите и улуците и пречат на отводняването, което усилва риска от разпространяване на малария и холера. В продуктите на бързата мода се съдържат и потенциано токсични съединения и трудноразградими синтетични нишки, чието разграждане може да отнеме до 200 години, изпускайки микро пластмаса в естествена среда и/или основаване на токсични изпарения при горене. А в депата за облекла нерядко има пожари.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Енергетика 3 Икономика 1 Градове 2 Данъци и обезпечаване 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Свят Реклама
Икономически проблем е и огромната взаимозависимост на някои обособени страни от износа на текстил за Европейски Съюз - измежду тях са Бангладеш, Камбоджа и Мианмар и от ден на ден африкански страни, да вземем за пример Кения. Бангладеш е вторият по величина експортьор на облекла и текстил в света след Китай, а секторът образува съвсем 90% от износа на страната. Над половината този експорт е за Европейски Съюз. Друг главен източник на текстил за Европейски Съюз е Камбоджа, където секторът съставлява 11% от Брутният вътрешен продукт. Производството за бърза мода нараства бързо и в Африка: там е вторият по величина бранш след селското стопанство с пазарна стойност от 31 млрд $ през 2020 година и непрекъснати темпове на напредък. Африка съгласно някои е " новата евтина фабрика в света ".
Рискове и благоприятни условия
Трансформацията на европейската екосистема за потребителски артикули би трябвало да е огромна, с цел да реализира задачите на Зелената договорка. На първо място, би трябвало да се понижи вноса и потреблението на артикули, направени с енергоемки и нерециклируеми първични материали. На второ място, би трябвало да се вкарат политики, които изискват продуктите да имат усъвършенстван дизайн, който разрешава повторна приложимост, благоприятни условия за ремонт, тъй че да се удължи живота им, както и преработване. На трето място, ще се насърчат безотпадните артикули и тези с увеличено потребление на вторични материали.
Какво ще се промени? Ограничаването на вноса на проблематични потребителски артикули като електроника и текстил може доста да понижи приходите на страните производителки и облагите на местнтите компании, в допълнение влошавайки така и така несигурните условия на труд. Въвеждането на устойчиви продуктови стандарти е положително решение за околната среда, само че може да бъде и де факто комерсиална преграда в кратковременен проект. Ще са нужни и обилни усъвършенствания в прозрачността и ценообразуването, с цел да се усилят позитивните въздействия на тези стандарти. Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Свиването на вноса на проблематични и неотговарящи на новите стандарти артикули ще е огромно социално-икономическо предизвикателство за страните, подвластни от износа към Европейски Съюз. В кратковременен проект тези ограничения ще понижа облагите на фирмите производителки и в допълнение ще изострят проблемите с така и така неприятните работни условия.

Сериозно ще са наранени страни с ниска икономическа диверсификация - като Бангладеш и Камбоджа, които мощно подвластни от европейското търсене. Спадът в търсенето може да докара до стопански шокове и загуба на работни места там и надлежно обилни обществени проблеми - опциите за различна претовареност в тези страни не са голями. Намаляващото търсене ще усили конкуренцията и ще понижи още цените за по-нерегулирани пазари - изключително в бързата мода. На този декор производителите ще желаят да понижат разноските си още повече.

Все отново стандартите за по-устойчиви артикули биха могли да подобрят екологичния и обществен отпечатък по веригата, вкл и в тези страни. Дори потреблението в Европейски Съюз да спадне, такова ще продължи да има и интернационалната търговия ще би трябвало да отговори. Ще е нужно тясно съдействие по цялата верига на цената, с цел да се покрият стандартите, които целят за възстановяване на опциите за преработване или наново потребление на продуктите (например Директивата за екодизайн), намаляне на опаковките и така нататък. Това действително може да понижи генерирането на боклуци и понижи негативните въздействия от тях.

Със сигурност обаче ще са нужни и обилни усъвършенствания в прозрачността и ценообразуването, с цел да имат тези стандарти позитивен резултат - това ще е мъчно поради сложността на веригите за доставки.

От друга страна тези стандарти могат да работят и като в действителност търговски бариери в кратковременен проект.

Те биха могли да работят като в действителност търговски бариери, които ще облагодетелстват производителите от страни като Съединени американски щати, Австралия, Бразилия, Китай, Япония, които към този момент са въвели стандарти, сходни на тези в Европейски Съюз и ще спъват тези, които ги нямат.
Свързани публикации Как Зелената договорка на Европейски Съюз ще промени световния превоз 16 юни 2022, 14:58 Ефектът на Зелената договорка върху световната хранителна верига 8 юни 2022, 15:30 Ефектът на Зелената договорка на Европейски Съюз върху световния строителен бранш 18 май 2022, 14:50 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР