Еротичните рисунки на Егон Шиле са смущаващи за много хора,

...
Еротичните рисунки на Егон Шиле са смущаващи за много хора,
Коментари Харесай

Насилник ли е бил Егон Шиле? Историята спори по въпроса

Еротичните рисунки на Егон Шиле са смущаващи за доста хора, а голите подиуми са скандални и по негово време, и в този момент. Но най-шокиращото при художника са връзките му с дамите, като още не е напълно несъмнено дали не е бил изнасилвач.

Тази година се навършват 100 години от неговата гибел, а подозренията за полов тормоз към момента се свързват с неговите произведения.

През 1912 година изкуството му е несъмнено като социална порочност, защото демонстрира дамите в брутално разголена светлина, каквато не била позната за порядките по това време в Австрия.

Това наложително повдига и въпроса до какъв брой е уважавал моделите си, щом ги демонстрира в толкоз грозна светлина. Но репутацията му на принудител по отношение на нежния пол не се дължи единствено на картините.

Една вечер художникът и неговата държанка Уоли Нойзъл пътуват от Виена до провинциалния град Нойленгахбах. Колата им е спряна от тинейджърка, която споделила, че е избягала от вкъщи си и помолила двойката да ги закара при баба им.

Но когато се върнали във Виена, разказът на момичето бил друг. Тя споделя пред татко си, че Шиле я е отвлякъл и изнасилил и повдигат обвинявания против него. Конкретни доказателства обаче не се появяват и Егон Шиле е наказан на 24 дни дни затвор за аморално държание.

В последна сметка обвиняванията на тинейджърката не били причина за изпращането му в затвор, а неговите произведения. Когато полицията претърсила квартирата му, намерила шокиращите рисунки и по този начин се стигнало до ново обвиняване – порочност.

 Насилник ли е бил Егон Шиле? Историята спори по въпроса Снимка: leopoldmuseum.org

Връзката му с Уоли Нойзъл също била на границата на закона, тъй като тя била малолетна. Трябвало е да ги арестуват, само че тъй като Уоли била продажница, а сходно партньорство се приемало от управляващите, до сериозна присъда не се стига.

Не е изненадващо и, че малко преди 25-годишния си рожден ден, той отхвърля Уоли, с цел да се отдаде на по-подходящ капиталистически, сватбен сътрудник - Едит Хармс.

Според специалистите по изкуство обаче е неправилно да се сипят обвинявания против Шиле за полов тормоз. Възгледите преди 100 години били разнообразни, а и той употребявал женското тяло, с цел да подчертае персоналните си усещания за хубост, а не да наскърбява.

Шиле рисува в съвсем отвесен аспект, с цел да сътвори по-дълбоко чувство за пространство. Често е желал моделът му да лежи върху матрак, а той се качвал на стол или стълба, с цел да рисува, гледайки от горната страна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР