Еритрея е държавата с най-силна цензура върху медиите в света,

...
Еритрея е държавата с най-силна цензура върху медиите в света,
Коментари Харесай

Доклад посочва десетте държави с екстремна цензура върху медиите

Еритрея е страната с най-силна цензура върху медиите в света, гласи отчет на американския Комитет за отбрана на публицистите, изследващ свободата на медиите.
В него са изброени девет други страни, в които се следи цензура върху средствата за всеобща информация, като Северна Корея, Китай и Саудитска Арабия.
Докладът обгръща 10 страни, чиито държавни управления упражняват непоколебим надзор върху медиите. В групата попадат Екваториална Гвинея, Беларус и Куба, оповестява Агенция Франс Прес.
При трите най-тежки режима – в Еритрея, Северна Корея и Туркменистан, медиите „ служат като рупор на страната, а всяка самостоятелна публицистика се води от заточение ”, написа в отчета.
Други страни в листата на 10-те най-лоши за медиите режими „ употребяват композиция от тактики като тормоз и случайно задържане, както и комплицирано наблюдаване и целеустремено хакване, с цел да заглушат самостоятелната преса ”.
Саудитска Арабия, Китай, Виетнам и Иран бяха посочени като образец за страни в които върху публицистите и техните фамилии се упражнява тормоз. В същото време в тези страни се практикува цифров мониторинг и цензура на интернет и обществените медии.
Класирането е направено въз основата на разнообразни фактори, в това число ограничавания за частни или самостоятелни медии, закони за незаконна клюка, ограничавания за разпространяване на подправени вести, блокиране на уеб страници, наблюдаване на публицистите от управляващите, лицензионни условия за медии, и целеустремено хакване или тролинг.
Според отчета, интернет би трябвало да остави цензурата в предишното, само че това не се е случило.
Припомняме, че България се намира на 111 място в света в годишния показател за свободата на медиите, оповестен от " Репортери без граници ".Мястото на страната не се трансформира по отношение на 2018 година и остава най-ниското в Европейски Съюз и района.
Много от най-цензурираните страни в света са мощно окабелени, с дейни онлайн общности. Техните държавни управления съчетават бруталността в остарял жанр с нови технологии, закупени по-често от западни компании, с цел да задушат несъгласните и да управляват медиите
В други страни, в това число опустошени от войни като Сирия, Йемен и Сомалия, изискванията на медийната среда са „ извънредно сложни, само че не е наложително да се дължат само на държавната цензура ”.
Докладът дефинира Еритрея като страна, запазила законен монопол върху различните източници на информация като интернет или сателитни предавания на радиостанции в заточение, които са лимитирани посредством следени от държавното управление интернет услуги.
Севернокорейският водач Ким Чен Ун ускори потреблението на блокери за радиосигнали, с цел да попречи на хората да споделят информация.
Според отчета, репресивната среда върху пресата в Саудитска Арабия се е „ влошила внезапно ” при фактическото ръководство на престолонаследника Мохамед бин Салман.
Китай разполага с най-усъвършенствания уред за цензура, считат наблюдаващите. В отчета е маркирано, че китайските интернет консуматори са блокирани от „ Великата защитна стена “ и че управляващите управляват националните мрежи в обществените медии и правят наблюдаване върху интернационалните публицисти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР