Ерик Фантан е програмен директор на програмата в Рено за

...
Ерик Фантан е програмен директор на програмата в Рено за
Коментари Харесай

Ерик Фантан от "Рено": Пробегът вече не е пречка пред електромобилите

Ерик Фантан е програмен шеф на програмата в " Рено " за коли с нулеви нездравословни емсии. В изявлението са употребявани и въпроси от други медии.

Как виждате налагането на електрическите автомобили?

- Според мен те ще навлязат доста по-бързо, в сравнение с хората чакат. Вече умерено мога да кажа, че колите на ток не са бъдещето, а сегашното. Това е посоката, в която върви автомобилната промишленост.

Следващата стъпка са електрическите роботизирани коли. Убедени сме, че доста скоро, когато става дума за коли, хората ще имат поради електрически автомобили. Разбира се, степента на тяхното разпространяване ще зависи от страната.

Очаквате ли промени във връзка с батериите?

- Бих споделил, че ще продължи развиването на батериите, като литиево-йонните ще бъдат изместени от по-ефективни. Това обаче няма да стане скоро, тъй като към днешната дата те дават положително решение, що се отнася до качествата, цената и сигурността.

Разбира се, няма да спре подобряването на този вид акумулатори, като те ще оферират повече сила при опазване на размера. Според мен сегашният тип литиево-йонни акумулатори ще се употребяват всеобщо най-малко до 2025 година.

След това ще пристигна ново потомство литиево-йонни акумулатори, наречени " солид стейтс ", в които течният електролит ще се размени със стабилен електролит. Това ще даде доста нови благоприятни условия, що се отнася до цената и представянето.

Най-оптимистичните прогнози за тяхното нахлуване са за 2023 година. Но желая да обобщя, че никога сегашните литиево-йонните акумулатори не са умрели.

Задоволството измежду ползващите електрически автомобили е доста високо

Имате ли наблюдения върху настройките на купувачите да заменят колата с обичаен мотор с електрически автомобил?

- Важно е да отбележа, че който кара електрически автомобил на " Рено ", дава доста висока оценка на продукта, действително рейтингът на тези коли е много по-висок от този на обичайните. Освен това с стартирането на модела " Зое " с действителен пробег от 300 километра казусът с незадоволителния ресурс от ход към този момент е зад нас.

Това го виждаме и по продажбите, които предходната година се удвояват. Това, което за нас е значимо, е, че хората се любуват на карането на електрически коли. Тоест клиентите не харесват тези коли единствено тъй като са зелени и " избавят планетата ". Основните аргументи за удоволствието от шофирането са бързото ускоряване поради съществуването на оптималния въртящ миг непрекъснато и тишината.

Зарядната инфраструктура остава проблем

Единствените въпроси, които имаме, са свъзрани със зарядната инфраструктура и опцията да се конфигурират зарядни станция в общите елементи на жилищните здания – паркингите, да речем. Всъщност натискаме управляващите на доста места да задължат строителите да вършат опрделен брой места за зареждане на електрически автомобили на общите паркинги.

Спокойно мога да кажа, че към този момент нямаме недоволства за запаса от ход. Имайте поради, че нашите наблюдения сочат, че хората, употребяващи модела " Зое ", изминават дневно приблизително 54 километра, а моделът може с един заряд да измине 300. Според мен към този момент няма рационална причина да се търси фрапантно повишение на запаса от ход, като той към този момент не е спънка пред налагането на електрическите автомобили. Примерно аз карам електрически автомобил към този момент повече от пет години и даже при предходния по-ограничен пробег не съм имал случай да остана без ток.

Как си представяте колите на бъдещето?

- Това, в което съм сигурен, е, че той ще е електрически. Нашата цел е още през 2022 година повече от 10% от всичките ни продажби да са на електрически автомобили. Аз персонално считам, че търсенето ще пораства доста по-бързо, в сравнение с хората чакат. Дори все още в В-сегмента във Франция 12% от продажлите са на електрическото " Зое ", което си съперничи с " Клио " с обичайните мотори.

Като приказваме за бъдещето, то в него все по-голяма част от пътуванията ще се правят със споделени коли. Това, което желая да уточня обаче, е, че задачата на " Рено " е да предлага налична подвижност. А споделените транспортни средства оферират понижаване на цената на всяко пътешестване плюс понижаване на трафика.

Споделените коли не са опасност за производителите

Смятате, че бъдещето е на споделените коли, само че по какъв начин тогава ще постигнете проектите си да продавате по 14 милиона коли на година?

- Вижте, всеки автомобил има избран запас. Споделените коли естествено ще навъртат повече километри, ще се амортизират повече и ще се подменят по-често. Така че съгласно мен навлизането на този вид предвижване не значи автоматизирано понижаване на продажбите.

Какви са прогнозите ви за продажбите на електрически автомобили в страните от Западна и Източна Европа?

- Трудно е да приказвам за общите продажби, тъй като ние не сме единственият състезател на пазара. Освен това не всичко зависи от нас. Ние предлагаме добър артикул, само че приемът му зависи от екосистемата към него.

Един взор към Европа ни демонстрира, че в Норвегия ние продаваме 15 пъти повече електрически автомобили, в сравнение с в Италия, да речем, в случай че продуктът е еднакъв, опциите на клиентите също. Основната разлика идва от средата – дотациите и зарядната инфраструктура.

Във всяка страна повода да се подтиква или не покупката на електрически автомобил е друга, което прави прогнозите сложни.

За момента няма проекти за електрическа " Дачия "

Сериозен фактор е и високата цена на електрическите автомобили? Работите ли по решение на този проблем?

- Като група ние имаме сериозен опит както в предлагането на електрически автомобили, по този начин и в основаването и продажбите на налични модели, като " Дачия " е типичният образец. Определено работим по съчетаването на тези две експертизи, с цел да пуснем наличен електрически автомобил. Интересът ни е главно към разрастващите се пазари като Китай и Индия.

Появиха се информации за наличен електрически модел на " Дачия "?

- За момента нямаме такива проекти. Както загатнах, мислим да използваме опита, които имаме с " Дачия ", с цел да създадем евтини модели на ток за пазарите в Китай, Индия и Бразилия, а по-късно и евентуално за други страни.

Кои са главните проблеми, с които към днешна дата би трябвало да се справите?

- Основните са два – понижаване на времето за зареждане на батериите и тяхното поевтиняване. По първия въпрос се работи по няколко технологии, като следва да забележим кое решение ще надделее. Най-интересната технология е така наречен динамично зареждане, т.е. зареждането на батериите, до момента в който транспортното средство е в придвижване. Това е основно за електрическите камиони, да речем.

Забелязва се и непрекъсната поевтиняване на цената на батериите. Разбира се, ще продължим да вършим усъвършенствания и в нашите дизелови и бензинови мотори. Това, което може да се предвижда, е, че дизеловите коли ще нарастват поради новите регулации, свързани с нездравословните излъчвания, до момента в който електрическите автомобили ще поевтиняват.

До 2025 година електрическите автомобили ще са по-евтини от обичайните

Нашите упования са, че вследствие на тези две трендове сред 2020 и 2025 година ще стигнем досега, в който електрическите автомобили ще станат по-евтини от колите с мотор с вътрешно горене. Това ще е и преломната точка, с цел да вървим към съвсем цялостна доминация на колите на ток.

Определено това ценово преимущество ще пристигна първо при дребните коли, като от ден на ден прогнози сочат, че в А-сегмента (на най-малките коли, б.а.) ще се продават единствено електрически коли, като те ще преобладават и в В-сегмента.

Мислите ли за нови електрически модели?

- Към момента имаме много сериозна електрическа гама – " Рено Туизи ", " Рено Зое ", " Рено Канго ", като следва скоро лансирането и на електрическо " Рено Мастер ". Основният ни фокус сега е възстановяване на качествата на всеки от тези модели.
 Част от електрическата гама на
Част от електрическата гама на " Рено " - " Туизи " (на челен план) и " Зое ".

Разбира се, мислим и за разширение на гамата. Вече съобщихме желанията си да пуснем четири нови модели на ток до 2022 година.

Не споменахте електрическия " Флуанс ", прекратихте ли неговото произвеждане?

- Моделът е жив, само че се предлага единствено в Корея под друго име. Оказа се, че той не пасва на потребностите на европейските консуматори. Скоро планираме да влезем още веднъж в С-сегмента, само че не мога да кажа нищо повече по тази тематика все още.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР