Интересът на българите към електромобилите расте с бързи темпове, а

...
Интересът на българите към електромобилите расте с бързи темпове, а
Коментари Харесай

Продажбите на електромобили в България скочиха над два пъти за година

Интересът на българите към електрическите автомобили пораства с бързи темпове, а любимец измежду производителите е " Тесла ", макар че компанията даже няма публично посланичество в страната. Тези заключения се постановат от данните за регистрациите на " Пътна полиция " за първите шест месеца на година.

За полугодието регистрационни табели в България са получили 4353 електрическия автомобил. За шестте месеца на предходната година записаните леки коли на ток бяха 1669, т.е. растежът е над 160%. Така към 1 юли в страната има 8559 електрическия автомобил.

Любопитното е, че ползата към електрическите автомобили пораства, макар че в Европейски Съюз единствено България и още шест страни за покупката им. У нас единствените бонуси са освобождението от налог и опцията да се паркира гратис в платени зони в част от градовете. На фона на към момента двойната цена на електрическите автомобили спрямо кола същия клас, само че с обичаен мотор, това не са съществени преимущества.

Друг любопитен факт е, че за първите шест месеца на годината най-предпочитана марка за електрически автомобил е " Тесла ", от която са купени 178 нови коли и 313 използвани, или общо 491.

 Тесла Модел S
© Георги Пауновски

Тесла Модел S

Както е известно цялата гама на " Тесла " се състои от електрически автомобили. За първото полугодие на 2022-ра коли от компанията на Илон Мъск бяха избрали 128 българи, като новите модели бяха едвам 11. Като причина за този свръхестествен растеж от над 16 пъти може да се уточни стартирането на надалеч по-достъпния SUV модел Y с цена като нов под 50 хиляди евро.

С него от " Тесла " очевидно са уцелили потребителските настройки, като наскоро оповестиха, че това е най-продаваната кола в света през първото тримесечие с над 900 хиляди доставки. В България от модел Y са 151 от общо 178 купени нови тесли.

Друга причина за повишения интерес към моделите на компанията е намаляването на доставните цени.

Така към днешна дата с общо 1100 бройки колите " Тесла " съставлява съвсем 13 % от общо записаните в България 8559 електрическия автомобил.

Поглед към данните за продажбите за шестте месеца на годината демонстрират, че надалеч по-достъпните електрически автомобили на " Дачия " са на второ място по търсене в България с 222 купени нови и 76 втора употреба (общо 298). Третата позиция е за моделите на ток на БМВ - 96 нови и 156 втора употреба (общо 252).

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР