Продажбите на нови автомобили в страните от ЕС скочиха с

...
Продажбите на нови автомобили в страните от ЕС скочиха с
Коментари Харесай

През юни в страните от ЕС електромобилите са по-продавани от дизелите

Продажбите на нови коли в страните от Европейски Съюз скочиха с съвсем 18% за полугодието, демонстрират данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА). Ръст от над 53% означават регистрациите на електрически автомобили. Юни е единадесети следващ месец, в който има растеж на регистрациите - 17.8%. Въпреки това размерите към момента са с 21 на 100 по-слаби от предковидната 2019 година

Подобни са трендовете и в България, където за първите шест месеца на годината са купени 17 633 нови автомобила (+21.3%). Продадените електрически автомобили са 879, което е с над 160% повече.

 Продажбите на електрически автомобили в България скочиха над два пъти за година Продажбите на електрически автомобили в България скочиха над два пъти за година

За полугодието продажбите вървят нагоре във всички страни от Европейски Съюз, като се изключи Унгария (-1.6) и Швеция (-2.4%). Най-сериозен растеж регистрират Хърватска (+46.2), Португалия (+45.4) и Белгия (35.4).

От АСЕА означават, че спрямо юни предходната година делът на електричките от общите продажби скача от 10.7 на 15.1%, като той е образуван от 158 252 продажби.

Все още най-предпочитани в страните от Европейски Съюз са бензиновите коли (36.3% дял), следвани от хибридите (24.3%), на дизелите се падат 13.4% от покупко-продажбите.

В България обстановката е малко по-различна, като едвам 4.5% от купените нови коли са на ток. Най-предпочитани са бензиновите - 74% от всички покупко-продажби. На дизелите се падат 18.4%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР